'Seninki Kaç Santim?'

Greenpeace Akdeniz Ofisi'nin, Akdeniz'de balık stoklarının tükenmesini önlemek amacıyla yavru balık avına ve satışına karşı yaklaşık 6 ay önce başlattığı ''Seninki kaç santim?'' kampanyasına, 300 bin kişinin imza vererek destek olduğu bildirildi.

'Seninki Kaç Santim?'
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı,

2007 yılı sonlarına doğru başlattıkları ''küçük balık yoksa büyük balık da yok'' kampanyasının devamı niteliğinde ''Seninki kaç santim?'' kampanyası başlattıklarını anımsatarak, bu çalışmanın kararlılıkla sürdüğünü söyledi.

Endüstriyel avcılığın artması ve yumurtlama zamanlarındaki avlanma nedeniyle balık stoklarının hızla azaldığını belirten Dökmecibaşı, dünya denizlerindeki büyük balık türlerinin yüzde 90'ı, toplam balık türlerinin de yüzde 60'ının tükendiğini kaydetti.

Dökmecibaşı, bu kötü gidişe ''dur'' demek amacıyla yavru balık avı ve satışının durdurulması amacıyla yaklaşık 6 ay önce başlatılan ''Seninki kaç santim?'' kampanyasına ilginin sevindirici olduğunu belirterek, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, balıkların yasal avlanma boylarını bilimsel verilere göre değiştirerek, yavru balık avını ve satışını denetlemesini ve bir an önce önemli türlerin yumurtlama ve gelişme alanlarının koruma altına alınmasını sağlamak amacıyla başlattığımız yavru balık kampanyamızda sona doğru yaklaşıyoruz'' dedi.

Kampanyaya 300 bin kişinin imza atarak destek verdiğini, bu konunun gündeme alınması amacıyla yüzlerce kişinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı aramasını sağladıklarını kaydeden Dökmecibaşı, şunları söyledi:

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, bu sorunu Haziranda gündeme alacaklarını resmi olarak duyurmuşlardı. Şimdi sayılı haftalarımız kaldı. Çevre ve kaynakların korunması konusunda duyarlı davranan herkesin kampanyaya destek olmasını bekliyoruz. Yavru balık avı ve satılmasına karşı yapılan kampanyaya katılmamış olsanız da hala geç kalmış sayılmazsınız. Kampanyaya katılım, balıkçılığın denetimsiz ve plansız olarak büyümesi, ayrıca yasa dışı avlanmayı durdurma konusunda katkı sağlayacak.

Henüz yumurta bırakmamış yavru balıkların avlanması ve satılması engellenmezse yakında balıklarla birlikte deniz yaşamı da bitecek. Böyle devam ederse dünyadaki balık stokları 2050'de tükenecek. Yavru balık avının geldiği içler acısı durumu görmek için internet sitemizdeki fotoğraflara bakılması yeterli. Nesli tükenen balıklar yardım isteyemez ama kampanyaya destek verilerek onlar için çok önemli adım atılabilir.''

BALIK BOYU CETVELİ

Dökmecibaşı, Kampanya kapsamında çeşitli üniversitelerden uzman akademisyenlerin katkısıyla yeni ''balık boyu cetveli'' hazırladıklarını da bildirdi.
Bu cetvelle henüz üreme olgunluğuna ve boyuna erişmemiş yavru balıkların korunmasının amaçlandığını söyleyen Dökmecibaşı, ''Bilimsel verilerle hazırlanan cetvele göre hamsi 9, tekir 11, istavrit ve barbunya 13, mezgit 14.5, lüfer 25, levrek 30, palamut 38, kalkanın ise 45 santimetre olarak avlanması gerekiyor'' diye konuştu.

DAHA FAZLA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER