Savcılıklara Kenan Evren ve arkadaşları için suç duyurusu yağıyor

Savcılıklara Kenan Evren ve arkadaşları için suç duyurusu yağıyor

Savcılıklara Kenan Evren ve arkadaşları için suç duyurusu yağıyor
Savcılıklara Kenan Evren ve arkadaşları için suç duyurusu yağıyor

Referandumun hemen ardından, savcılıklara 1980 ihtilalini yapan Kenan Evren başta olmak üzere zamanın devlet yetkilileri hakkında ‘darbe yaptıkları’ gerekçesiyle suç duyurusu yağıyor. İstanbul ve Ankara dışında İzmir, Van, Samsun ve Balıkesir'de de 12 Eylül Darbesi'ni yapanlar hakkında suç duyurularında bulunuldu.

Aralarında Milletvekili Ufak Uras’ın da bulunduğu “Yetmez Ama Evet Platformu" üyesi 80 kişi referandumun hemen ardından 1980 ihtilalini yapan Kenan Evren başta olmak üzere zamanın devlet yetkilileri hakkında ‘darbe yaptıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen grup, ‘Yetmez ! yeni anayasa istiyoruz’ ve ‘darbeci Evren 12 Eylül’ün hesabını vereceksin’ yazılı pankart açtı. Grup adına konuşan Yıldız Önen, “12 Eylül 2010 günü millet devlete el koymak zorunda kaldı. 50 yıllık darbeler tarihinin sonuna gelindi. 30 sene sonra, 12 Eylül’le hesaplaşmak için büyük fırsatımız doğdu" diye konuştu.

Darbe yapmak suçtur

“Artık askeri darbeler de darbecilere selam duran yüksek yargıçlarımız olmayacak" diyen Önen sözlerine şöyle devam etti: 12 Eylül 1980’in ‘Asmayalım da besleyelim mi?’ diyen kudretli komutanından hesap sormak için 12 Eylül 2010’da bütün engeller kalktı. Darbe yapmak suçtur. Kenan Evren ve o gün darbe suçuna ortak olanlar yargılanmalıdır. Evren ve hayatta olan 12 Eylül darbecilerinden şikayetçiyiz. Özgürlük için, adalet için, eşitlik için, darbe yapmanın ağır bir suç olduğunu hafızalara kazımak için bugün darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz." Şikayetçi olan 80 kişi arasında milletvekili Ufuk Uras, yazar Nihal Bengisu Karaca, Ferhat Kentel, Osman Can, Sacit Kayasu, Yasemin Çongar, Yücel Sayman ve Zeynep Tanbay da yer aldı. Suç duyurusu dilekçesinde Kenan Evren ile birlikte dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, eski komutanlardan Bedrettin Demirel, Ali Haydar Saltık, eski Başbakan Bülend Ulusu ile diğer bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, amir ve memurları şüpheli olarak gösterildi.

Zamanaşımı tehlikesi yok

Darbe sonrasında asılanlar, öldürülenler, gözaltına alınan, fişlenenler olduğu belirtilen dilekçede “izah edildiği üzere şüphelilerin hapis cezasıyla tecziyeleri için haklarında kovuşturma yapılarak kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz" denildi. Daha önce Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK’nın görevden attığı eski savcı Sacit Kayasu, yargılamanın başlaması için hiçbir engel olmadığını ve zaman aşımı tehlikesinin de bulunmadığını ifade etti.

Milletvekili Ufuk Uras da referandumda ‘evet’ çıkmasıyla ilgili olarak, “Bu bizim açımızdan çifte bayram. Bir yandan sandıktan demokrasi çıktı. Diğer yandan da Kürt demokrasi hareketi biz buradayız dedi. Yeni bir anayasa yapacaksan beraber yapalım dediler. Batı ile doğu arasında köprü kuracağız. Biz 30 yıldır bunu bekliyorduk. Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanması için bir zemin oluştu. Çocuklarımıza vereceğimiz en büyük hediye de budur. Kenan Evren’in gönüllü avukatları yanılıyor’’ diye konuştu.

Öte yandan, İzmir, Van, Samsun ve Balıkesir'de de 12 Eylül Darbesi'ni yapanlar hakkında suç duyurularında bulunuldu.

ESP'den protesto

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi bir grup, 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 30. yıldönümü nedeniyle Kadıköy Adliyesi'ne gelerek, o dönemde komuta kademesinde olan görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu.Kadıköy Altıyol'da toplanan ESP üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, üzerinde "Darbe Suçluları cezalandırılsın, Kenan Evren yargılansın" cümlesinin yazılı olduğu pankartı açtı. "Darbeciler halka hesap verecek", "Kahrolsun faşist diktatörlük", "Erdal Eren ölümsüzdür" sloganları atan topluluk, Kadıköy Adliyesi'nin önünde basın açıklaması yaptı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109