Sarkozy yeni 'soykırım' tasarısı hazırlanması için talimat verdi

Fransa Senatosu'nun kabul ettiği ancak Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Fransa Anayasa Konseyi'ne taşınan "soykırım"ların inkarını suç sayan yasa konsey tarafından Anayasaya aykırı bulundu. Kararın ardından Sarkozy, yeni 'soykırım' tasarısı hazırlama talimatın verdi.

Sarkozy yeni 'soykırım' tasarısı hazırlanması için talimat verdi
Anayasa Konseyi, bir grup milletvekili ve senatörün yasanın iptali için yaptıkları başvuruyu karara bağladı. Fransa Anayasa Konseyi, "soykırım"ların inkarını suç sayan yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti.

Yasa, Aralık ayında mecliste ve Ocak ayında da Fransız Senatosu'nda oylandıktan sonra kabul edilmişti.

Yasanın kabulünün ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılmış ve Anayasa Konseyi'ne itiraz edilmişti.

Gerekli imza sayısına ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.

Sarkozy'den yeni hamle

İptal kararının ardından daha önce de “Taslak, Fransa Anayasası'ndan dönerse yeni yasa çıkarırım”  diyen Sarkozy harekete geçti. NTV'nin haberine göre Sarkozy yeni bir 'soykırım' tasarısı hazırlanması talimatını verdi

Cumhuriyet

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2012, 19:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER