Rusya'ya vizesiz gitmek isteyene müjde!

Rusya'ya vizesiz gitmek isteyene müjde!

Rusya'ya vizesiz gitmek isteyene müjde!
Rus müsteşar açıkladı: İşte vizesiz Rusya'nın tarihi...

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, ''Rusya en önemli Ticaret Partnerimiz'' dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomik İş Konseyi Türkiye-Rusya Ekonomik İlişkiler toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Türkiye'nin son yıllarda komşularıyla ilişkilerinin ''sıfır problem'' hedefine uygun olarak yürüdüğünü söyledi. Türkiye ile Rusya arasında uygulanmakta olan vizenin kaldırıldığını hatırlatan Boğa, 5-6 yıl öncesine kadar böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını ve bu konudaki ezberin söz konusu uygulamayla bozulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülkelerin başında Rusya'nın geldiğini belirten Boğa, Türkiye'nin şu ana kadar ihracat yaptığı ülkeler arasında Rusya'nın 6. sırada olduğunu bildirdi. Rusya'nın, Türkiye'ye 1,5 saatlik mesafede bir ülke olduğunu anlatan Boğa, ticari ilişkilerde yakın olmanın çok büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Boğa, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ise potansiyeli yansıtmadığını bildirdi.

Rusya'nın 2009 yılında 193 milyar dolar tutarında ithalat yaptığını belirten Boğa, Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracatın tutarının ise Rusya'nın ithalatının yüzde 1,9'u olduğunu bildirdi. Bu durumu eleştiren Boğa, iki ülkenin birbirine bu kadar yakın olmasına rağmen bunu avantaja dönüştüremediğini anlattı.

''Rusyalı dostlardan ithalat yaparken önce Türkiye'nin kapısını çalmaları'' ricasında bulunan Boğa, Türkiye'nin bunu karşılayamaması halinde başka ülkelere yönelmeleri önerisinde bulundu.

Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksander Etifanov'da SDE tarafından ''yeni Rusya'' konulu bir rapor hazarlanmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasındaki son dönem ilişkileri rönesans olarak nitelendirilebileceğini belirten Etifanov ''Tahmin ediyorum bu yılın sonuna kadar Türk vatandaşları ülkemize vizesiz girebilir'' dedi. Etifanov, bu konuda çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi.

SDE Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ise Türkiye'nin bulunduğu bölgede bazı ülkelerin birbirine yakınlaşmasının birilerini rahatsız ettiğini kaydetti. Aktay, son zamanlarda artan terör saldırılarının zamanlamasının da son derece önemli olduğuna işaret etti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından bir de panel gerçekleştirildi.

htekenomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER