Prof. Dr. Server Tanilli evinde yaşamını yitirdi.

Silahlı saldırı sonucu 1978 yılında felç olan sosyoloji, siyaset bilimi ve anayasa hukuku uzmanı, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Server Tanilli Göztepe'deki evinde yaşamını yitirdi.

Prof. Dr. Server Tanilli evinde yaşamını yitirdi.

Silahlı saldırı sonucu 1978 yılında felç olan sosyoloji, siyaset bilimi ve anayasa hukuku uzmanı, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Server Tanilli Göztepe'deki evinde yaşamını yitirdi.
Server Tanilli'yi yitirdik
 Prof. Dr. Server Tanilli, geçtiğimiz aylarda İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi görmüş, vücudunda enfeksiyon ve ateşlenmelere bağlı olarak yaralar nedeniyle “greft (yamalama)” ameliyatı geçirmişti.

Prof. Dr. Tanilli için ilk tören Perşembe günü saat 10.00'da Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki merkez binasında düzenlenecek. Tanilli, Karacaahmet Şakirin camisinde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet mezarlığında defnedilecek.

Kılıçdaroğlu: Aydınlanmanın hocasını kaybettik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Server Tanilli'nin vefatına ilişkin "Uygarlığın, demokrasinin, devrimin, hukukun ve aydınlanmanın hocasını kaydettik" dedi.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Server Tanilli'nin vefatı dolayısıyla Twitter'a yazdığı mesajda, "Uygarlığın, demokrasinin, devrimin, hukukun ve aydınlanmanın hocasını kaydettik. Kendisine rahmet ulusumuza başsağlığı diliyorum" dedi.

Türker: Tanilli'nin bıraktığı eserler, yeni neslin yolunu aydınlatacak

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Tanilli'nin bıraktığı eserlerin, yeni neslin yolunu aydınlatacağını, hem geçmişe hem de geleceğe ışık tutacağını belirtti.

Türker, Server Tanilli'nin vefatı dolayısıyla Cumhuriyet Gazetesine başsağlığı telgrafı gönderdi.

Masum Türker, telgrafta şu ifadelere yer verdi:
''Gazeteniz yazarlarından ve ülkemizin önemli aydınlarından Server Tanilli'yi kaybetmiş olmaktan büyük üzüntü duydum. Tanilli'nin bıraktığı eserler, yeni neslin yolunu aydınlatacak, hem geçmişe hem de geleceğe ışık tutacaktır. Kendisine rahmet, sizlere, ailesine, okurlarına ve milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum.''

Prof. Dr. Server Tanilli kimdir?

Prof. Dr. Tanilli 1931 yılında doğdu. 1980’den önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ders veriyordu. Prof. Dr. Tanilli, 7 Nisan 1978’de uğradığı silahlı saldırı sonucu felç geçirmiş ve sakat kalmıştı. Fransa’ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi’nde çalışan Prof. Dr. Tanilli, 2000 yılında Türkiye’ye geri dönerek, Cumhuriyet gazetesindeki yazılarına başladı. 2006 yılında “Sertel Demokrasi Ödülü”ne layık görülen Tanilli, Silivri Cezaevi’nde bulunan milletvekili Mustafa Balbay’ın duruşmasına izleyici olarak katılmıştı. Yaşadığı tüm sağlık sorunlarına karşın araştırmalarına ve yazılarına devam eden Prof. Tanilli, en son olarak Van depreminde yaşamını yitirenler için İstanbul Kongre Merkezi’nde çok sayıda sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen “Türküler Van İçin” adlı yardım konserini de izlemişti.

Çok sayıda kitabı bulunan Tanilli’nin bazı eserleri ise şöyle: Uygarlık Tarihi, Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, Candide ya da İyimserlik, Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş, Değişimin Diyalektiği ve Devrim, Dünyayı Değiştiren On Yıl, Fransız Devriminden Portreler ve Din ve Politika.                              Kaynaka. Ataşehirliyiz.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER