Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti

Ünlü Kentbilimci Emeritus Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti’i kaybettik.

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti
 Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti

Ünlü Kentbilimci  Emeritus Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti’i kaybettik.
Kentbilimci  Emeritus Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti. 9 Ocak cumartesiyi pazara bağlayan gece saat 01:00 sularında Küçükyalı sahilindeki evinde rahatsızlanarak ambulans ile hastaneye kaldırılan Ahmet Vefik Alp’in yolda hayatını kaybettiği belirtilirken; doktorlar kalp krizi sonucu vefat ettiğini paylaştı.

Ahmet Vefik Alp’in cenazesi, vasiyeti üzerine memleketi olan Kuşadası’nda babası Cavit Alp’in yanına defnedilecek. Son aylarda aşırı kilo kaybeden Alp hoca, Coronovirüs salgınına maruz kalmamak için evinden dışarı çıkmamaya özen gösteriyordu.

MİLLİYETÇİLİĞİN ÇAĞDAŞ YÜZÜ

Kamuoyunda milliyetçi kimliğin çağdaş yüzü olarak da bilinen Prof. Alp, MHP genel merkezi binasının projesini çizmiş, son olarak da ve Ozan Arif’in anıt mezarı için ilginç bir proje hazırlamıştı.




PROF. DR. AHMET VEFİK ALP KİMDİR

1948 yılında Av. Cavit Alp ve Handan Alp çiftinin ilk ve tek çocukları olarak Kadıköy Moda’da dünyaya gelen Ahmet Vefik Alp,1967’de Saint Joseph Fransız Lisesi, 1971’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 1973 yılında Yüksek Mühendis Mimar olup, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne asistan olarak atandı. Amerika’da yüksek lisans ve doktora yaptı. Tez çalışmaları ve makaleleri birçok dilde yayınlandı. 1982’de Suudi Arabistan Kral Fahd Üniversitesi’ne davet edildi ve burada 7 yıl boyunca dersler verdi; birçok mimarlık projesine imza attı. 1984’de doçent, 1989’da Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın himayesindeki “Uluslararası Mimarlık Akademisi” profesörlüğüne getirildi. Amerika ve Suudi Arabistan’a ilaveten İsviçre ve Japonya’da birçok çalışma yaptı. 1996 yılında “T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğüne” getirilen Alp, aynı yıl “Amerikan Mimarlar Enstitüsü Türkiye Temsilciliği”ne ve bunu takiben “Güney Avrupa Direktörlüğü”ne oybirliği ile getirildi. 2000 yılında Yüksek Bilim Konseyi’nin teklifi üzerine “Uluslararası Mimarlık Akademisi” tarafından 16 ülkeden 21 üyenin oybirliği ile “Büyük Usta” mertebesine yükseltildi. Prof. Alp, 1999-2002 yılları arasında Başbakan Başdanışmanlığı görevini üstlendi. Birçok projesi uluslararası ödül alan Prof. Alp, iki çocuk babasıydı.  




PROF. DR. AHMET VEFİK ALP’İN ÜYE OLDUĞU BAZI KURULUŞLAR  

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Mimarlar Odası – Uluslararası Mimarlar Birliği – Amerikan Mimarlar Enstitüsü Kıtasal Avrupa Seksionu – Uluslararası Konut Birliği – Japon Şehir Planlama Enstitüsü – Uluslararası Geleneksel Çevreleri Araştırma Birliği – Uluslararası Konut ve Planlama Federasyonu – Mimarlık Eğitimi Avrupa Birliği – New York Bilimler Akademisi – Ağa Han Kültür Vakfı, Mimarlık Vakfı – İstanbul Güzelliklerini Koruma ve Yaşatma Cemiyeti – Aydınlar Ocağı, Marmara Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı, FİJET Uluslararası Turizm Yazarları Birliği.


Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2021, 13:17

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109