Pentagon, Irak’tan çekilme kararını gözden geçiriyor

Pentagon, Irak’tan çekilme kararını gözden geçiriyor

Pentagon, Irak’tan çekilme kararını gözden geçiriyor
Irak’ta 8 yıldır devam eden ABD askeri varlığını sona erdirecek, son askerin çekilme tarihine 8 ay kala Pentagon kaynakları bu kararı yeniden gözden geçirdiklerini ifade etti.

Henüz resmen açıklanmayan düşünceye göre Pentagon, tam çekilmenin Irak’ta bir güvenlik vakumu oluşturacağına inanıyor. Pentagon yetkilileri, bunun da birçok sorunun yanı sıra henüz çözülmeyen Kürt-Arap anlaşmazlığını çatışmaya dönüştürebileceği endişesini taşıyor. Ayrıca, Irak’ın savunmasız kalmasının, zayıflatılmasına rağmen henüz varlığını sürdüren El Kaide ile İran’a da yeni maceralar için cesaret vereceği iddia ediliyor.

ABD, Irak’ta en azından birkaç bin askerinin kalmaya devam etmesini istiyor. Bu askeri varlık muharip sınıfı olmaktan çok, ‘’kırılgan barışı korumakla’’ görevlendirilecek. Bu kapsamda ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Perşembe ve Cuma günü yaptığı Irak gezisinde de askeri yetkilileri Amerikan askerlerinin kalışını konuştuğu belirtiliyor. Ancak Irak yönetiminin ABD askerlerinin çekiliş tarihini uzatma konusundaki tavırları belirsizliğini koruyor.

Eğer Irak yönetimi aksini istemezse, 31 Aralık günü ABD son askerini de Irak’tan çekmek zorunda kalacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER