Oy kullanırken seçmenin uyması gereken

Oy kullanırken seçmenin uyması gereken

Oy kullanırken seçmenin uyması gereken
12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak olan 24. dönem milletvekili genel seçiminde, seçmenin oy kullanırken oylarının geçersiz sayılmaması ve seçimde herhangi bir müdahalenin yaşanmaması için YSK tarafından uyulması gereken kurallar yeniden düzenlenmiştir.

Bu seçimde 15 siyasi parti yarışmakta olup siyasi partilerin toplam aday sayısı 7492 kişidir. Yurt genelindeki bağımsız milletvekili aday sayısının ise 203 olduğu göz önüne alındığında kıyasıya bir rekabetin yaşanacağı kuşkusuzdur.

Öncelikle seçim yasakları 11 Haziran Cumartesi akşamı saat 24.00 da başlayıp, Pazar günü sandıkların kapanmasından sonra yüksek seçim kurulu tarafından saat değiştirilmediği takdirde 21.00' e kadar devam edecektir.

Seçim yasakları başladığında hiçbir siyasi parti ve bağımsız aday, basın ve iletişim araçları ya da başka bir açık hava toplantısı ile propaganda yapamayacaktır.

Seçim yasaklarının başlamasından sonra, seçim güvenliğini sağlamakla yükümlü olan kolluk gücü ve genel güvenliği sağlamakla görevli olan yetkililer haricindekiler için silah taşımak yasaklanmıştır.

Seçim günü sabah saat 06.00'dan, saat 24.00'e kadar alkollü içki satışı yasaklanmıştır. Seçim yasaklarının devam ettiği sürede eğlence yerleri kapalı olacak, içkili lokantalar ise sadece yemek servisi yapabilecek, müşterilere içki veremeyecektir. Bu belirtilen yasaklara uymayanlar hakkında hem idari hem de adli yönde ceza-i işlem yapılabilecektir.

Genel nitelikteki seçim yasakları ile beraber oy kullanılırken, seçmenin paravanın arkasında cep telefonu, fotoğraf makinesi ve çağrı cihazı gibi herhangi kayıt aleti bulundurması yasaklanmıştır.

Seçmen oy pusulasını aldığında sandık kurulu başkanı tarafından seçmene; üzerinde cep telefonu, fotoğraf makinesi veya herhangi bir kayıt cihazı olup olmadığı sorulacaktır. Seçmenin üzerinde bunlardan birinin olması halinde bunları sandık kurulu başkanına teslim ederek, paravanın arkasında oy kullanma işlemini gerçekleştirecektir. Bu kural ile seçmenin oy kullanırken oyunu görüntülemesinin önüne geçilmek istenmiştir.

Yapılan yeni düzenleme ile sandık çevresi ve sandık alanı diye yeni bir güvenlik alanı oluşturulmuştur. Sandık alanı 100 metre yarıçaplı bir alan olup, bu alanda seçimin güvenliğini sağlamakla görevli olan kolluk gücü dışında hiç kimse; belediye zabıtası ve özel güvenlik personeli olmak üzere üniforma ve silah taşıyamayacaktır. Bu yasağa uymayanları tespit eden sandık kurulu başkanı, seçim güvenliğini sağlamakla görevli olan kolluk güçlerini çağırıp, haklarında işlem yaptıracaktır.

Oy verme işleminin başlangıç ve bitişi güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıklar sebebiyle illere göre farklı saatler olarak belirlenmiştir. Seçimin başlangıç ve bitiş saatleri doğudaki illerde 07.00–16.00 arası, batı illerimizde ise 08.00–17.00 arası olarak belirlenmiştir.

Seçmen oy kullanmaya giderken üzerinde TC kimlik numarası yazılı olan kimlik ve seçmen bilgi kâğıdını yanında bulundurmak zorundadır. Üzerinde TC kimlik numarası yazan kimliği bulunmayan seçmen ise yanında seçmen bilgi kâğıdını veya TC kimliğinin kamu kurumlarınca kabul edilen ve ispata elverişli olan bir belgeyi ibraz etmesi şarttır. Seçmen bu durumu ispat edemediği takdirde oyunu kullanamayacaktır.

Bu seçimde birleşik oy pusulaları yeniden düzenlenmiştir. Birleşik oy pusulalarında, seçime giren siyasi partilerin amblemleri, renkleri ve kısaltılmış adları tüzüklerindeki tanımlara birebir uygun olarak yerleştirilmiştir. Bu yönüyle seçmenin oy vereceği partiyi daha kolaylıkla algılaması ve oyunu daha sağlıklı kullanması mümkün olacaktır.

Birleşik oy pusulasında partilerin ve bağımsız adayların isimlerinin bulunduğu sütunlar bitişik değil aralarında boşluk kalacak şekilde düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile evet mührü basılırken mührün sütun dışına taşması ve diğer sütunlarla karışmasının önüne geçilmek istenmiştir.

Seçmen oyunu kullanırken, oyunun geçersiz sayılmaması için şu hususlara dikkat etmesi gerekmektedir;

1- Sandık kurulunca verilen oy pusulasının YSK' nın filigranının bulunması,

2- Oy pusulasının arkasında sandık kurulunun mührünün bulunması,

3- oy pusulasının bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmamış ve koparılmamış olması,

4- Oy pusulasının üzerinde herhangi bir imza, kaşe, parmak izi ve işaret olmaması,

5- Oy pusulası üzerinde matbu yazıların ve şekilleri dışında haricen müdahale ile herhangi bir yazı, işaret ve şeklin bulunmaması gerekmektedir.

Bu özellikleri taşıyan oy pusulaları ile oy kullanıldığında kullanılan oy geçerli kabul edilecektir. Seçmen tarafından bu özellikteki oy pusulası alınıp paravanın arkasında mühür basılırken muhakkak mührün hangi partiye ya da bağımsız adaya kullanılıyorsa o sütuna basılması, mührün başka sütuna taşmaması, oy pusulası katlanırken mührün izinin başka sütuna taşmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kullanılan oyun geçersiz olmaması için seçmenin titiz ve dikkatli davranması gerekir.

Sandık çevresinde, sandık kurulu başkanı ve üyeleri, adaylar, sandık bölgesine kayıtlı seçmenler, o sandıkta görevli müşahitler, bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen kolluk güçleri dışında başka kimse bulunamaz. Sandık alanında güvenlik önlemleri ve yasaklar sandık kurulu başkanı tarafından takip edilir.

Yeni düzenleme ile seçmenin oy kullanmasına engel olunmasına hapis cezası öngörülmüştür. Seçim günü seçmen listesine kayıtlı olan seçmenin sandık alanına girmesine ve oy kullanmasına engel olunması şeklindeyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile bu eylemin sandık çevresinde oy kullanma hakkına sahip olan seçmen üzerinde cebir, tehdit ve şiddet kullanma şeklinde gerçekleşmesi halinde 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Yeni düzenlemelerinin temel amacı seçime herhangi bir şaibenin karışmaması, her seçmenin güvenle, özgürce ve baskı altında kalmadan oyunu kullanması için uygun ortamın hazırlanmasıdır.

Bu ortamın basın ve medya tarafında da takibi ve uygulanabilirliğinin olup olmadığı konusunda da yasal düzenlemeler yapılmış olduğundan sandık çevresinde basının bütün işlemleri rahatlıkla takip edebilecek olması da seçimin şeffaflığı açısından önemli bir aşamadır.

Seçim sonuçlarında sizinde katkınızın olmasını istiyorsanız, seçim günü muhakkak oyunuzu kullanın . Oy pusulasını dikkatlice inceleyin, oyunuzun geçersiz olmaması için belirlenen kurallara dikkat edin. Sandığa ve oyunuza sahip çıkın.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER