Newsweek, 'Türkiye'nin yükselişi'ni kapak yaptı

Newsweek, 'Türkiye'nin yükselişi'ni kapak yaptı

Newsweek, 'Türkiye'nin yükselişi'ni kapak yaptı
Newsweek, 'Türkiye'nin yükselişi'ni kapak yaptı

Uluslararası versiyonunun son sayısında Türkiye'nin yükselişini,kapağına taşıyan Newsweek dergisi, eksen kayması iddialarını doğru bulmadığını belirtti.


Amerikan Newsweek dergisi bu haftaki sayısında Türkiye'nin yeni dış politika anlayışını kapağına taşıdı. Ankara'nın artık merkezde yer aldığını belirten dergi, "Bir zamanlar ABD'nin sorgusuz-sualsiz müttefiki olan ve komşularından çoğuyla sorun yaşayan Türkiye, kendisinin merkezde yer aldığı yeni bir dış politika takip ediyor." diye yazdı.

Türkiye'nin 'İslam dünyasıyla ittifak kurduğu' yönündeki izlenimin gerçeği yansıtmadığını belirten Newsweek, "Türkiye'nin ya AB ve ABD ile ya da İslam dünyası ve Rusya ile birlikte olması gerektiğini düşünmek hata. Bunların hepsi coğrafi ve ekonomik konumuna bağlı olarak yeni bir Türkiye merkezli siyasetin unsurları. Yani Avrupa, Türkiye'nin birinci öncelikli dış politikası olsa da tek politikası değil." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin milli çıkarlarının bazen ABD, NATO ve Avrupa ile eski ittifaklarla çatıştığı yorumunu yapan dergi, ABD'nin sıkıştığında yanında olacak bir müttefik olarak artık Türkiye'ye güvenemeyeceği yorumlarının ise doğru olmadığını belirtti.

Newsweek, Ankara'nın ABD müttefiki olmakla birlikte Washington çizgisinin güvenliğini tehlikeye atacağına inandığı konularda kendi politikasını takip etme eğiliminde olduğunu yazdı. Almanya ve Fransa'nın, Türkiye'nin Avrupa ümitlerini söndürme çabalarına rağmen Ankara'nın reformlara devam ettiğine dikkat çeken Newsweek, anayasa değişikliği paketini buna örnek gösterdi.

Değişikliğin 'acımasızca hasımlık yapan yargı'nın gücünün kırılmasında da iktidardaki AK Parti'nin işine yarayacağı yorumunu yapan Newsweek, "Yine de hangi amaçla yapılırsa yapılsın eylül ayında referanduma sunulacak anayasa değişikliği, Türkiye'yi AB istese de istemese de Avrupa'ya bir adım daha yaklaştıracak." diye yazdı.

(CHA)

//www.newsweek.com/

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER