Meteoroloji'den rekor sıcaklık uyarısı

Meteoroloji'den rekor sıcaklık uyarısı

Meteoroloji'den rekor sıcaklık uyarısı
Meteoroloji uzmanları, yarından itibaren özellikle haftasonu tüm Türkiye'nin sıcaktan kavrulacağını söyledi.

Meteoroloji Uzmanı Hayrettin Akoğlu, Türkiye'yi son günlerde etkisi altına alan sıcak hava dalgasını değerlendirdi. Akoğlu, hava sıcaklığının özellikle haftasonu rekor seviyelere ulaşacağını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Hava sıcaklığının yarınan itibaren iç ve doğu bölgelerde mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini ve 5 ila 7 derece arasında artacağını kaydeden Akoğlu, şunları söyledi:

"Hava sıcaklığı özellikle haftasonu rekor seviyeye çıkacak. Cumartesi günü Afyon ve Güneydoğu Anadolu'da rekor sıcaklık bekliyoruz. Pazar günü ise İç Anadolu'da, Ankara'da sıcaklık 41 dereceyi görecek.  Bu değer gölgedeki sıcaklık, güneş altında bundan çok daha yüksek hissedilecek. Güney sahilleri de aynı derecede sıcak olacak. Yüksek seyreden sıcaklıkların, hafta boyunca devam etmesini bekliyoruz."



Gün içinde 11.00- 15.00 saatleri arasında sıcaklıkların en yüksek derecelere ulaştığını ve bu yüzden dışarıya çıkılmaması uyarısında da bulunan Akoğlu, "Yaşlı, çocuk ve hastaları, mümkün olduğu kadar güneş altından uzak tutalım. Güneş altındaki programları iptal edelim, güneş altında spor yapmayalım. Bol sıvı tüketelim ve gölge altında bile fazla hareketsiz kalmayalım, mutlaka hareket edelim" dedi.

Devlet Meteoroloji İşleri'nden yapılan uyarı şöyle:

"Ülkemizin Güney, İç ve Doğu kesimlerinde etkili olan Basra Alçak Basınç Merkezi kaynaklı sıcak hava dalgası sebebiyle, hafta sonunda İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekstrem sıcaklık değerlerinin yaşanacağı tahmin edilmektedir.

31 Temmuz 2010 Cumartesi günü; Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan DİYARBAKIR, BATMAN ve Ülkemizin iç kesimlerinde bulunan AFYONKARAHİSAR, NİĞDE illerimizde,

1 Ağustos 2010 Pazar günü; İç bölgelerde bulunan ANKARA, AFYONKARAHİSAR,NİĞDE, KIRIKKALE, KONYA, KARAMAN ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan ŞANLURFA, BATMAN illerimizde uzun yıllar ortalamalarının üzerinde ve ekstrem (rekor) değerler civarında sıcaklıkların yaşanacağı tahmin edilmektedir.

Ülke genelinde yarın (30 Temmuz 2010 Cuma) ve hafta sonunda (31 Temmuz ve 1 Ağustos) beklenen en yüksek sıcaklık değerleri ile uzun yıllar ekstrem (rekor) değerleri tablodaki gibidir.

NE YAPILMALI?
Nasıl Korunmalı? Güneş çarpmasından korunmak için aşağıda verilen tavsiyelere uymak gerekmektedir.
Güneş Çarpmasından Korunma Yöntemleri
1- Genel Müdürlüğümüzce sıcak ve UV (ultraviyole) ıĢınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 1100-1500 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.

2- Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.

3- İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.

4- İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.

5- Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.

(kaynak: DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109