Mehmet Fatih Yalçınkaya'nın son işi müzik

Araç filtresi, su, yufka, akıllı sayaç, vagon üretip 60 ülkeye satan işadamının son işi müzik Bünyesinde 16 şirketi barındıran, yıllık cirosu milyonlarca doları bulan Asaş Grup'un başkan yardımcısı Yalçınkaya, çocukluk hayalini gerçekleştirip türkü albümü de çıkardı. Albüm en çok satanlar listesinde...

Mehmet Fatih Yalçınkaya'nın son işi müzik
Mehmet Fatih Yalçınkaya 42 yaşında Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu... 1992 yılında aile şirketi Asaş Filtre'de mühendis olarak başladığı iş hayatını 16 şirketli Asaş Grup'un başkan yardımcısı olarak sürdürüyor. Hızlı ancak akıllı büyüyen Asaş Grup, gıda, sanayi, enerji ve hizmet sektörlerinde önemli markaların sahibi. Grubun en çok tanınan şirketi Asaş Filtre. Otomotiv sektörüne filtre üreten Türkiye'nin en önemli şirketlerinden biri, 60 ülkeye ihracat yapıyor. Grubun metro ve hızlı trenler için vagon, akıllı sayaç üreten şirketlerinin yanı sıra gıda sektöründe su ve yufka üreten tesisleri de var.

VAGONDA HYUNDAI İLE ORTAK 
Grubun Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Yalçınkaya, farklı alanlara yayılmış şirketlerini yönetmenin yanı sıra Uzakdoğu sporlarında uzman bir isim. Son hobisi ise türkü söylemek. Zira Yalçınkaya'nın ilk albümü 'Sen' müzik marketlerde ilk sıralarda yer alıyor. Yalçınkaya ile kamuoyunun yakından tanımadığı gruplarını ve müzik merakını konuştuk...

l İlk ve en önemli işiniz otomotiv filtreleri, ardından vagon geliyor, nasıl başladınız?
1988 yılında İskenderun'da kurulu Asaş Filtre'yi satın alarak sanayiciliğe başladık. Şu anda Sakarya'da üretim yapıyoruz, yerli ve yabancı çok sayıda otomotiv üreticisine filtre üretiyoruz. Bu fabrikada 700 kişi çalışıyor ve 5 bin çeşit filtremiz var. Vagon üretimi ise Hyundai sayesinde oldu.  Türkiye'deki metro, hızlı tren, hafif raylı sistemde kullanılacak vagonları üretecek bir fabrika kurmak istiyorlardı, bize teklif ettiler. Adapazarı'nda üretim yapan Euroterm adlı bir şirket kurduk. Şu an Marmaray da kullanılacak vagonları üretiyoruz.

GIDAYI HEP İSTİYORDUK

SU, Türkiye'de her yıl yüzde 10 büyüyen bir sektör, böyle bir alan bulmak zor. Gürpınar markasını satın aldık, kaynağımız Gölcük'te. Suyun debisi oldukça yüksek ve farklı içeriklere sahip kaynaklar var. 2 yıl önce yatırıma başladık 20 milyon dolarlık makine ekipmanı ve pazarlama ağı kurduk. Yatırım hız kesmeden  sürüyor. 5 yıl içinde ulusal pazarda ilk üç marka içine girmek istiyoruz, bir yandan da ihracata başlayacağız. Çünkü kaynaklarımız arasında Avrupalıların sevdiği sert sular da var. Pazarlama altyapısını kurduğunuzda başka alanlara girmek zor değil. Bu nedenle Aydın'da bir imalathane kurduk ve Asaş Yufka adıyla üretime başladı.

Akıllı sayaç da üretiyor
l Enerjide de CS adlı bir şirketiniz var hedefiniz nedir
?
Bizim için çok yeni, otoprodüktür lisansı aldık bunun yanı sıra rüzgar ve hidroelektrik enerji ile ilgileniyoruz. Görüşmelerimiz var ancak lisans bedelleri yüksek, uygun koşulları bekliyoruz. Burada büyüyeceğiz zaten enerji sektörüne akıllı sayaçlar üretiyoruz. Biliyorsunuz elektrik dağımıtı özelleştirildi büyük oranda ve en önemli konu kayıp-kaçaklar. Bizim ürettiğimiz bu sayaçlar ile kaçağı saptamak ve önlemek mümkün, birçok şirketle çalışıyoruz. Teklifler üzerine su ve doğalgaz için de akıllı sayaç üretimine başladı.

Albümü kendim için yaptım
YALÇINKAYA, hobilerine de zaman ayırıyor. Birçok kişinin adını bile bilmediği Uzakdoğu sporlarında uzman olan Yalçınkaya, çocukluktan beri tutkusu olan yorumculuğa da merak salmış. İş stresini atmak şan dersleri alan Yalçınkaya profesyonel olarak da bu işe soyunmuş. 'Sen' adını taşıyan türkü albümü yaz aylarında satışa çıkınca kendisi de şaşırmış; çünkü albüm müzik marketlerde ilk sıralara yerleşmiş. Yalçınkaya memnun ama 'Bu saatten sonra sahneye çıkacak değilim, sadece yardım amaçlı etkinliklerde olurum' diyor.

ATAŞEHİR'E SPORİUM GELİYOR
ASAŞ Grubun bir diğer yatırımı ise spor tesisleri. Grup Bostancı ve Akatlar'daki 'sporium' tesislerinin sahibi. Şu anda İstanbul Ataşehir'e 20 milyon TL'yi aşan maliyetle büyük bir spor kompleksi yapıyorlar. Yalçınkaya 'Biz bu alanda Türkiye'nin en iyisi olduk, sporiumlar bir yaşam alanı haline geldi, sabah kahvaltı için gelip akşam yemeğini yiyerek gidebilirsiniz' diyor. Yüzme havuzları, detoks merkezi, welness, fitness, squach, tenis, pilates gibi her türlü sporu uzmanlar eşliğinde yapma fırsatı sunuyor.

SODA TESİSİ ALACAĞIZ
YALÇINKAYA gıda sektöründe büyüyeceklerinin sinyalini de veriyor. Suyun yanına sodayı da eklemek istediklerini söyleyen Yalçınkaya 'Bursa, Denizli gibi illerdeki bazı firmalarla görüşüyoruz yakında bu alanda da üretime başlamış oluruz' diyor.
akşam.com


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER