KPSS'de kopya iddialarıyla ilgili yeni bir belge ortaya çıktı

KPSS'de kopya iddialarıyla ilgili yeni bir belge ortaya çıktı

KPSS'de kopya iddialarıyla ilgili yeni bir belge ortaya çıktı
Eğitim-Sen, sorularının ham halinin bir kişinin e-mail adresine servis edildiğini duyurdu.

KPSS'de yüzlerce adayın soruların tamamına doğru yanıt vermesiyle başlayan kopya iddialarında bugün yeni bir gelişme yaşandı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sınavdan önce eğitim bilimleri sorularının ham halinin Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2007'de mezun olan bir kişinin e-mail adresine servis edildiğini açıkladı.

Koncuk, KPSS eğitim bilimleri sorularını içeren ''PDF'' formatında bir dosyayı gazetecilere gösterdi. Dosyanın 5 Temmuz 2010'da saat 14.22'de oluşturulduğunu anlatan Koncuk, dosya tarihinin değiştirilmediğini, orijinal dosya üzerinde değişiklik yapılmadığını da tespit ettiklerini söyledi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı, sınavın 10 Temmuzda eğitim bilimleri testinin de aynı gün öğleden sonra yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

''Bu dosya 5 Temmuzda oluşturuldu. Bu dosyada ne var? Dosya, sınavdan beş gün önce oluşturulmuş. Bu dosya bizim tespit ettiğimiz bir e-mail adresine gönderiliyor. O e-mail adresini hukuken suç olduğu için söylemeyeceğim. Ama bu bilgiyi ve o e-mail adresinin sahibini biz tespit ettik. Bu sorular o e-mail adresine gönderilmiş. Bu yüzde yüz.

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden 2007'de sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olmuş bir KPSS adayına ait hotmail uzantılı bir e-mail bu. Bu kişi erkek ve doğum yeri İç Akdeniz'e doğru bir ilimizin ilçesi. Ayrıca sınavda tam puan da alamamış. Bu sorular, muhtemelen her il merkezindeki onlarca kişiye gönderildi ve onların e-mail adresinin üzerinden başkaları bu soruları aldı.

Yani bir e-mail adresine sorular geliyor. Ben arıyorum birilerini ve 'benim e-mail adresime gir şifresi de şu. Bu şifreden soruları al' diyorum. Şöyle de olabilir. Bunların eğitim bilimleri sınavına ait olduğu da söylenmemiş olabilir. 'Al bundan faydalan' da denilmiş olabilir. Yani kopya olduğu anlaşılmasın diye. Bu da mümkündür.

TESADÜFEN YAKALADIK
Bu olayı tesadüfen yakaladık, illeri aşmışız ilçelere kadar bu sorular servis edilmiş. Kimlerin söz konusu e-mail adresine girdiği IP adreslerinden tespit edilebilir, 'eğitim.son' adıyla oluşturulmuş bu dosyanın başka hangi e-mail adreslerine gittiğinin de hotmail sağlayıcıları tarafından belirlenebilir.

O, e-mail adresine başka e-mail adreslerinden soruların gelmesi kuvvetle muhtemel. Yani yetkililer çok net olarak bu e-mailin nereden gönderildiğini ortaya çıkarabilir.''

Tespit ettikleri dosyada yer alan soruların ''ham'' olduğunu, asıl sınavdakilerden ufak tefek farklılıklar gösterdiğini ve dosyada sınavdaki 4 sorunun bulunmadığını dile getiren Koncuk, şöyle devam etti:

''Bu durum, soruların daha baskıya girmeden, birilerinin eline geçtiğini, e-mail adreslerine servis edildiğini gösteriyor. Telefon trafiğiyle de belli gruplara servis edilmiş. Servis edilen sorularda, asıl sınavdaki sorularda bulunmayan bazı yazım ve ifade bozuklukları bulunuyor. Bu ham metin olduğu için birileri alelacele bu soruları bir yere göndermiş. Ama ÖSYM, bunları baskıdan önce düzeltmiş.''

Koncuk, yaptıkları tespitlere göre KPSS'ye ilişkin iddiaların 50-100 kişiyle sınırlı olmadığını, binlerce kişiye soruların servis edildiğini dile getirdi.

(kaynak: Ntvmsnbc)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER