Kooperatifcilikte yeni dönem başlıyor

Kooperatifler Kanunu değişiyor. Kooperatife 2 dönem sınırı geliyor.

Kooperatifcilikte yeni dönem başlıyor

Kooperatifcilikte yeni dönem başlıyor
Kooperatifler Kanunu değişiyor. Kooperatife 2 dönem sınırı geliyor.

Kooperatifler Kanunu değişiyor. Yeni düzenleme ile başkanlara iki dönem sınırı getiriliyor. Aynı anda birden fazla kooperatifte yönetici olamayacaklar. Sertifika alamayanlar ihraç edilecek. Ortaklar gelir-giderleri görecek. Kadın ve kırsal kalkınma kooperatiflerine teşvik verilecek.

AK Parti, Kooperatifler Kanunu’nda önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Uzun zamandır çalışmaları süren taslakla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında bir toplantı yapıldı ve taslağa son şekli verildi. Kısa süre içinde TBMM’ye sunulması beklenen taslak ile;

> Kamuya bağlı kooperatif başkanlarının görev sürelerine sınır getiriliyor. Buna göre bir kişi en fazla iki dönem üst üste kooperatif başkanı olacak. Yeniden aday olmak için bir dönem ara verecekler.

> Başkanlar ve yönetim kurulu üyeleri, birden fazla kooperatifte görev alamayacak.

SEÇİLENLERE EĞİTİM VERİLECEK

> Yönetim kurulundaki üyelere, seçildikten sonra kooperatif hukuku konusunda eğitim verilecek. Buna katılıp sertifika almak zorunlu olacak.

> Kooperatifler, Ticaret Bakanlığının yanı sıra Kamu Gözetimi ve Denetimi Kurumu tarafından da denetlenecek.

Kapatby ReklamStore

> Kooperatifler bilançolarını, gelir-gider durumlarını ve hazirun cetvellerini ortaklarına açık şekilde, elektronik ortamda yayınlamak zorunda olacak.

> Taslakla; kadın kooperatifleri ve kırsal kalkınma koopetariflerine vergi avantajı getirilmesi, hallerde kooperatif ürünlerine öncelik tanınması, buralarda istihdamın desteklenmesi gibi imkânlar da sağlanacak.

YENİ DÜZENLEME İLE AKRABA KAYIRMAYA SON

AK Parti kurmayları, “Kooperatifler maalesef akraba kayırmaları, makam dağıtma, yüksek huzur hakkı bedelleri yüzünden kâr edemiyor. Üyelikten çıkarma ve yeni üye yazma konusunda da şaibeler var. Mevcut yönetimin değişmemesi veya başka aday çıkmasın diye hazirun cetvelleri, kooperatif ortaklarına verilmiyor. Yeni düzenleme ile kooperatif ortakları, kimlerin hazirun cetvelinde yer aldığını ve harcamaları görebilecek” dedi.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109