Kıyamete doğru koşar adım...

Türkiye'deki yakınlarımla son konuştuğumda, "kıyamet kopmadan bir balık yiyelim" diye restorana gidiyorlardı.

Kıyamete doğru koşar adım...
Maya takvimine göre kıyamete az kaldı. Mayaların kehaneti tutarsa, 21 Aralık'ta dünya başımıza yıkılacak.

Hal böyle olunca, "kıyamet kopmadan yapacaklarımızı yapalım" diye bir koşuşturma başladı.

Kıyametten korunmak için Türkiye'de Şirince, Fransa'da ise Bugarach köyünün pozitif enerjisine inananlar buralara akın etmeye hazırlanıyor.

Hemen herşeyi paraya çevirmeye endeksli ve bol ekonomik krizli bir ortamda kopan kıyamet fırtınası kurnaz girişimcilerin gözünden kaçmadı.

Dünyanın her yerinde, "bakın, bir daha fırsat bulamazsınız, kıyamet kopmadan şu malımızı da satın alın, bu hizmetimizden de yararlanın" türü reklamlardan geçilmez oldu.

"Kıyametten önce" diye bilet satışına giren konserler, indirimli satılan otomobiller, piyango çekilişleri de cabası.

Başka bir şey olmazsa, en azından "tarihin en promosyonlu kıyametine tanık olduk" demek mümkün.

Peki ama, bütün bu fırtınayı koparan Maya takvimi nasıl işliyor? Zamanında Maya hiyerogliflerini okumaya uğraşmış, mecburen takvimi de çalışmış biri olarak, işte size mütevazı bir açıklama:

Maya takvimi, son derece karmaşık bir sistem. Farklı ölçütlere göre ilerleyen iki takvimin birleştirilip, üzerine gezegen hareketlerinin ve bunlara göre belirlenen dönemlerin eklendiği bir sistem diye tarif edilebilir.
Karmaşık hesaplar
Kıyamet piyangosu

Kıyamet piyangosu

En uzun dönem, 144 bin gün süren baktun. Ardından katun, tun, winal ve kin diye anılan dönemler geliyor, sonra da ay ve gün adları.

Örneğin, 144 bini 12 ile çarpınca, 12. baktuna giren tarihler hakkında kesin olmayan bir fikir çıkabiliyor, ama iş bununla bitmiyor, diğer bütün dönemleri de günü gününe hesap edip eklemek gerekiyor. Bunun üzerine o günde gezegenler hangi konumdaysa, onlar da teker teker ekleniyor.

Tipik bir Maya yazıtının yüzde 90'ı tarihten oluşuyor. Sadece son cümlede o tarihte ne olduğu yazıyor. Yani o gün bir zafer kazanıldıysa, bu bilgi en son cümlede yer alıyor. Bunu anlayabilmek için de tarihin nerede bittiğini, cümlenin nerede başladığını ayırmak gerekiyor.

Maya takvimi, astronomi açısından hesapladığı devrelerle tarihin en gelişmiş takvim sistemlerinden biri.

Ancak Maya takviminde öngörülen kıyamet tarihini, bugünkü takvim sistemine çevirmek için yapılan hesaplar pek de sağlıklı değil. Gerçi bu karmaşık hesabı yapan websiteleri var ama bizzat bilim adamları arasında hesap yöntemleri arasında görüş birliği yok.

Bir başka deyişle, 13. baktunun sonunda olacağı söylenen kıyametin, 21 Aralık'a rastladığını söyleyebilmek için önce 13. baktunun başladığı günü ve o günkü gezegen hareketlerini tam olarak tespit etmek, sonra da bu gezegen hareketlerinin yüzyıllardır değişmeden kaldığını ve aynen tekrarlanacağını varsaymak lazım.

21 Aralık 2012, İbrani takvimine göre 57, İslami takvime göre ise 15. yüzyıla denk düşüyor. Maya takvimine yakından bakılırsa, bunca yüzyıl kopmayan kıyametin şimdi de kopmayacağını söylemek pek de yanıltıcı olmayacak.

bbc

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2012, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER