Kimlik fotokopinize dikkat edin! Kimlik fotokopilerinin farklı amaçlarla kullanılabiliyor

Kimlik fotokopinize dikkat edin! Kimlik fotokopilerinin farklı amaçlarla kullanılabiliyor

Kimlik fotokopinize dikkat edin!  Kimlik fotokopilerinin farklı amaçlarla kullanılabiliyor
Kimlik fotokopinize dikkat edin!

Kimlik fotokopilerinin farklı amaçlarla kullanılabiliyor

Malatya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, internet üzerinde kurduğu "Huzur 44" mail grubu üzerinden üyelerine uyarılarda bulundu.

Son zamanlarda artan dolandırıcılık olaylarını da dikkate alan polis, grup üyelerine gönderdiği mesajla, çeşitli işlemler için başkalarına verilen kimlik fotokopilerinin ciddi mağduriyete yol açabileceği uyarısını yaptı.

En fazla dolandırıcılığın kimlik fotokopisi kullanılarak yapıldığına dikkati çekilen açıklamada, çok sayıda telefon hattının bu kimlikler üzerinden açıldığı kaydedildi.

Zorunlu haller dışında da yasal dayanağı olmadığı halde vatandaşlardan kimlik fotokopilerinin istenebildiği belirtilen yazıda, şu bilgilere yer verildi.

"Neredeyse her kurumda işlem yaparken, telefon hattı alırken, bir yerlere abone olurken, kargo teslim alıp teslim ederken ve havale işlemlerinde kimlik fotokopisi istenmektedir. Zorunlu olarak verilmesi gereken bazı durumlar haricinde örneğin kargonun size teslimi için sizden kimlik fotokopinizin istenmesinin yasal dayanağı yoktur. Buna rağmen yapılan işle ilgili ihtiyaç duyulan bilgilerinizi forma geçirmek yerine kimlik fotokopinizi almak işlerini kolaylaştırdığı için kimliğinizin fotokopisini istemektedirler. Oysa ki, kimlik fotokopiniz ile başkası sizin adınıza bir çok işlem yapabilir. Örneğin, adınıza abonelik açıp sizi borca sokabilir. Sizi herhangi bir şey için kefil edebilir. Adınıza suç unsuru içeren yerler de dahil olmak üzere bir takım yerlere üye olabilir. En çok görülen vakalardan biri de şudur, adınıza çok sayıda telefon hattı açtırıp açık hat olarak satabilirler. Bu hatları satın alanlar herhangi bir suç işlediklerinde doğrudan hat sahibi yani kimlik fotokopisi kullanılarak adına hat açılan kişi, ilgili suçun zanlısı haline gelmektedir."

finansgündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109