Katalonya'dan boğa güreşlerine yasak geldi

Katalonya'dan boğa güreşlerine yasak geldi

Katalonya'dan boğa güreşlerine yasak geldi
İspanya'nın kuzeydoğusundaki özerk Katalonya bölge parlamentosu, ülkede yüzyıllarca geriye giden bir gelenek olan boğa güreşlerini yasakladı. Katalonya, böylece İspanya'da boğa güreşlerinin yasaklandığı ilk bölge oldu.

İspanya’nın kuzeydoğusundaki Katalan Bölgesi Parlamentosu, ülkenin sembolü ilk gelen simgelerden olan “boğa güreşi”ni 2012 yılından itibaren 55’e karşı 68 oyla yasaklaması büyük yankı uyandırdı.

Büyük tartışmaların olduğu Katalan Parlamentosu’nda, yankı uyandıran karar alındı. İlk kez geçen yıl gündeme gelen önerge için oylama, 180 bin kişinin imzasını taşıyan bir dilekçe üzerine yapıldı. Dilekçede, boğa güreşlerinin "barbarca ve çağdışı" olduğu savunuldu.

Ancak "Corrida" olarak bilinen boğa güreşlerini destekleyenler, bunun önemli ve korunması gereken bir gelenek olduğunu savundu. Katalan Milliyetçi Partisi (CİU) milletvekillerinden Jose Rull oturum sırasında, "Bazı gelenekler vardır ki, toplum değişirken zamana direnip aynen devam edemez. Her şeyi yasaklamamız gerekmiyor. Ama en aşağılayıcı şeyler yasaklanmalı" dedi.

Kararın Katalan Bölgesi'nde geçerli olmasına karşılık etki alanının yayılması bekleniyor. Boğa güreşi savunucuları, Katalan Bölgesi'nde alınan kararın diğer bölgelere sıçramasından ve gelecekte tüm ülkede uygulanmasından endişe ettiklerini bildirdi. Anketler, İspanyollar’ın, boğa güreşine ilgisinin azaldığını gösterirken, arenaların boşalmaya başladığı, televizyon kanallarının boğa güreşlerini 3 yıl önce canlı yayınlamaktan vazgeçtiği hatırlatıldı. Halen Endülüs, Pamplona ve Madrid’te boğa güreşleri yapılırken bunu savunanlar boğa güreşinin insanı etkileyen bir sanat olduğunu savunuyor. Yaklaşık 1.5 yıl sonra yürürlüğe girecek boğa güreşi yasağı boğa yetiştiricileri, terzi ve matadorları zor durumda bırakacak. Barcelona’daki La Monumental arenasının işletmecisi, yasak kararıyla uğrayacağı zarar nedeniyle, 300 milyon euroluk tazminat isteyeceğini açıkladı.

“KATALANLAR FARKLI OLDUKLARINI GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR”
Boğa güreşi tartışmaları, resmi düzeyde hayvan hakları üzerinden ilerlerken, bazı kesimler bu girişimin, milliyetçi Katalanların işi olduğunu ve en eski geleneklerden birini reddederek İspanya'nın geri kalanından farklı olduklarını göstermeye çalıştıklarını öne sürdü.

Katalonya'da bağımsızlık çağrıları geçtiğimiz haftalarda 1 milyonu aşkın kişiyi sokaklara dökerken, İspanya yüksek mahkemesi ise, bölgede ayrılma amacıyla referanduma gidilemeyeceğine hükmetmişti.

(kaynak: DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER