Japonya'da Geri dönüşüm nasıl yapılıyor

Japonya’da kuralları bölgeye göre değişiklik gösterse de temel olarak 7 çöp sınıfı vardır,

Japonya'da Geri dönüşüm nasıl yapılıyor

Japonya'da Geri dönüşüm nasıl yapılıyor
Japonya’da kuralları bölgeye göre değişiklik gösterse de temel olarak 7 çöp sınıfı vardır,  Geri dönüşümlü plastik, kağıt, yakmaya uygun çöpler, cam ve teneke, küçük ev aletlerini de kapsayan eşya kategorisi, bitki ve dallar, her türlü mobilya ve ev eşyası. Her çöp haftanın belli bir gününde, belli bir şekilde paketleyerek, ayrıştırarak atılır.♻
Sokaklarda çöp kutularına rastlayamazsınız  ama bu elinizdeki çöpü ortalığa bırakacağınız anlamına gelmez. İnsanlar gün içinde ellerinde kalan çöpü akşam evlerine getirir  ve doğru şekilde atarlar.
Japonlar çöp atımı ve geri dönüşüm konularında katı gözükebilirler fakat bu çok faydalı ve gerekli alışkanlık, savaş sonrasında hızla gelişen sanayileşmenin, çevre kirliliği ve doğal kaynakların fazla kullanılması gibi sonuçlarına karşı dünyayı korumak için oluşturulmuştur. 
Japonya bugün plastik atıklarının %85'ini geri dönüştürüyor. Hatta sıfır atık politikası yürüten Tokuşima Vilayetindeki Kamikatsu kasabası ülkenin ve dünyanın geri kalanına örnek olmaya devam ediyor.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER