İşte 61. Türk hükümetini oluşturan yeni Bakanlar Kurulu

İşte 61. Türk hükümetini oluşturan yeni Bakanlar Kurulu

İşte 61. Türk hükümetini oluşturan yeni Bakanlar Kurulu
Başbakan Erdoğan 61. Hükümette yer alacak yeni Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu. Yeni kabinenin kurulmasıyla 11 devlet bakanlığı kaldırıldı. 7 bakan liste dışı kalırken, 6 yeni bakanlık kuruldu. Çevre ve Oraman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığı olarak ikiye ayrıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 61. Hükümette yer alacak yeni Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundu.

ERDOĞAN'IN 4 VAZGEÇİLMEZİ

Yeni Kabine'nin açıklanmasıyla, 4 bakanın adı Başbakan Erdoğan'ın kurduğu tüm hükümetlerde yer aldığı ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ AK Parti döneminde kurulan hükümetlerin hepsinde görev aldı.

İŞTE TÜRKİYE'NİN 61. HÜKÜMETİ

Başbakan Erdoğan, yeni kabinede Başbakan Yardımcılıkları görevine, Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Ankara Milletvekili Ali Babacan, Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ'ın getirildiğini açıkladı.

Yeni kabinede, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin Adalet Bakanı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış Avrupa Birliği Bakanı, Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu.

Yeni kabinede, Dışişleri Bakanlığı'na Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanlığı'na Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na Suat Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Mehmet Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanlığı'na İdris Naim Şahin, Kalkınma Bakanlığı'na Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Ertuğrul Günay, Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı'na Ömer Dinçer, Milli Savunma Bakanlığı'na İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanlığı'na Recep Akdağ ve Ulaştırma Bakanlığı'na Binali Yıldırım getirildi.

4 BAŞBAKAN YARDIMCISI
Bülent Arınç
Ali Babacan
Beşir Atalay
Bekir Bozdağ

Adalet Bakanlığı Sadullah Ergin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Yeni bakanlık) Fatma Şahin

Avrupa Birliği Bakanlığı (Yeni bakanlık) Egemen Bağış

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yerine oluşturulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Yeni bakanlık) Nihat Ergün

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığını birleştirildi. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı yapıldı (Yeni Bakanlık) Erdoğan Bayraktar

Dışişleri Bakanlığı Ahmet Davutoğlu

Ekonomi Bakanlığı (Yeni bakanlık) Zafer Çağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Taner Yıldız

Gençlik ve Spor Bakanlığı (Yeni bakanlık) Suat Kılıç

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yerini alacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yeni bakanlık) Mehdi Eker

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Yeni bakanlık) Hayati Yazıcı

İçişleri Bakanlığı İdris Naim Şahin

Kalkınma Bakanlığı (Yeni bakanlık) Cevdet Yılmaz

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ertuğrul Günay

Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek

Milli Eğitim Bakanlığı Ömer Dinçer

Milli Savunma Bakanlığı İsmet Yılmaz

Sağlık Bakanlığı Recep Akdağ

Ulaştırma Bakanlığı Binal Yıldırım

Orman Su Bakanlığı Veysel Eroğlu

YENİ HÜKÜMETTE ÇEVREYE ÖZEL ÖNEM

‘Çevre ve Orman Bakanlığı’ ile ‘Bayındırlık Bakanlığı birleştirilerek, ‘Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’ oluşturulmuştu. Hükümet, bakanlığın iş yükünün ağır olacağı gerekçesiyle, bakanlığın ikiye bölünmesini kararlaştırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığı kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerdeki yapılaşmalara, Orman ve Su Bakanlığı ise içme ve sulama projelerine ağırlık verecek.

6 YENİ BAKANLIK

Kabinede son yapılan değişikliklerle birlikte, 6 yeni icracı bakanlık kurulması kesinleşti. Yeni kurulan bakanlıklar ise şöyle: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.”

Söz konusu bakanlıkların dışında bazı ekonomi bakanlıklarının da faaliyet alanları ve isimleri değişti. Bu bakanlıkların başında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı geliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ‘Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ olarak hizmet verecek. Yine yapılan değişiklik ileTarımve Köyişleri Bakanlığı da, yeni dönemde ‘Gıda, Tarım veHayvancılıkBakanlığı’ ismiyle faaliyet gösterecek.

21 İCRACI BAKANLIK

Başbakan Erdoğan tarafından seçimler öncesinde açıklanan kabine reformunda, 20 icracı bakanlık, 4 başbakan yardımcılığı olması öngörülmüştü. Son yapılan düzenleme ile birlikte icracı bakanlık sayısı 21’e çıktı. Ayrıca daha önce yayınlanan kararnamede, başbakan yardımcılığı sayısı 5 olarak belirlendi. Ancak başbakan yardımcılığı koltuklarının sadece 4’üne atama yapılması bekleniyor. Bir koltuk ise yedekte tutulacak.

KİMLER LİSTE DIŞI KALDI?

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu,
Spordan sorumlu devlet bakanı Faruk Nafiz Özak,
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül,
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,
Devlet Bakanı Mehmet Aydın,
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf,
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir.

DEVLET BAKANLIĞI TARİH OLDU

Yeni hükümetle, 11 devlet bakanlığı kaldırıldı.

İlk olarak 1946 yılında Başbakan Mehmet Recep Peker başkanlığında kurulan 15. hükümet döneminde oluşturulan Devlet Bakanlığı, 61. Erdoğan hükümetiyle sonlandırıldı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER