İstanbul'da metro ve tramvay ulaşımı durdu,6 ilde elektrik yok

BURSA’daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza, enterkonnekte sistemde çökmeye neden olunca İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada yaklaşık 3 saat kaloriferler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu.

İstanbul'da metro ve tramvay ulaşımı durdu,6 ilde elektrik yok

İstanbul'da metro ve tramvay ulaşımı durdu BURSA’daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza, enterkonnekte sistemde çökmeye neden olunca İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada yaklaşık 3 saat kaloriferler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu. Bulgaristan’dan alınan elektriğinin enterkonnekte sisteme bağlanması ve Ambarlı Termik Santralı’ndan besleme yapılmasıyla yerleşim birimlerine yeniden elektrik verilebildi.

6 ilde elektrik yok, İstanbul'da ulaşım felç oldu...

Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayan Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin dağıtım ünitesinde saat 13.43’te arıza meydana geldi. Buna bağlı olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin Bursa ve Adapazarı’ndaki yüksek gerilim hatlarında arıza nedeniyle Marmara Bölgesi’nin bu hatlardan beslenen önemli bir bölümü enerjisiz kaldı. Buna Lüleburgaz Hamitabat Enerji Çevrim Santralinde 150 bin voltluk trafo merkezinde arıza eklenince başta İstanbul olmak üzere Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de elektrikler kesildi.

BULGARİSTAN DEVREYE GİRDİ

Trakya bölgesindeki enterkonnekte sisteme Bulgaristan’dan enerji alınması ile saat 14.15’ten itibaren bölgeye elektrik verilmeye başlandı. İstanbul ve çevresi için de İstanbul Ambarlı Termik Santralı’ndan besleme yapıldı. Saat 16.30 itibariyle kesinti yüzde 80 itibariyle giderildi.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi yetkilileri tüm yerleşim birimlerine kesintisiz elektrik verilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

SANAYİ ÜRETİMİ AKSADI

Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli ve İstanbul’da elektriklerin kesilmesi bir çok tesiste üretimi de aksattı. Büyük ölçekli 500’ün üzerinde fabrika bulunan Kocaeli’de elektriklerin kesilmesiyle, buna hazırlıksız yakalanan sanayi kuruluşlarında üretim durdu. Yedek enerji sistemleri olmayan fabrikalar üretimi tamamen durdururken, başta Dilovası’ndaki metalürji fabrikalarında da demir çelik üretimi yapılamadı, fırınlar soğudu.

İBB'DEN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul genelinde elektrik kesintisi nedeniyle kesintiye uğrayan ulaşım hatlarının
tümünün normale döndüğünü bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, İstanbul’a elektriklerin bölge bölge verilmeye başlandığı ifade edildi. Açıklamada, İstanbul Metrosu Şişhane Taksim Finüküler Hattı ve diğer tüm hatlarda seferler normale döndüğü belirtildi.

TEİAŞ GRUP MÜDÜRÜ TURAN: Bursa'daki patlama Sakary'da Marmara ve Trakya'yı besleyen elektrik sistemi devre dışı bıraktı tetikledi, Bursa'daki arıza domino etkisi yaptı.

TEİAŞ Sakarya Grup Müdürü Hikmet Turan, Bursa Çevrim Santralı’ndaki yüksek gerilim trafosundaki arıza nedeniyle 380 bin voltluk sistemin devre dışı kaldığını söyledi. Turan, bunun Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve tüm Trakya’yı etkilediğini belirtti.

Adapazarı’nın, gerek İstanbul gerekse Anadolu’ya giden tüm elektrik hatlarının geçiş güzergahı olduğunu bselirten Hikmet Turan, "Bursa’daki patlama sonrasında domino etkisi yaşandı ve saat 14.00 itibaiyle Adapazarı’ndaki kesicilerin atması neticesinde bölgesel elektrik kesintisi oluştu. Saat 16.00 itibariyle bu arıza da giderilerek bölgedeki elektrik sistemi eski haline döndü" dedi.

TRAFİK IŞIKLARI ÇALIŞMADI

Kar ile birlikte gelen elektrik kesintisi trafikteki sürücüleri zor durumda bıraktı. Trafik ışıkları çalışmadı. Işıkların çalışmaması ile ne yapacağını şaşıran sürücüler trafiğin aksamasına yol açtı. Taksim ve Şirinevler’de trafik tamamen kilitlendi.

METRO VE TRAMVAYLAR ÇALIŞMAYA BAŞLADI

İstanbul’da saat 13.43’te duran metro ve tramvay seferleri saat 16.00 sıralarında elektriğin gelmesiyle birlikte tekrar yapılmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim-Şişli arası metro seferleri hariç tüm seferlerin yapılmaya başlandığını açıkladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER