İstanbul’da kar trafiği başladı

Beklenen kar yağışı İstanbul'a geldi. Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının, akşam saatlerinde etkisini arttırması bekleniyor. Meteoroloji, buzlanma ve don olayına karşı da sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İstanbul’da kar trafiği başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlemlerini artırırken, kentin bazı noktalarında ekipler konuşlandı. İstanbul'da Büyükçekmece, Hadımköy, Beylikdüzü, Zekeriyaköy, Beykoz ve köylerinde kar yağışı etkili oluyor. Kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlem alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, planlanan bazı noktalara ekiplerini konuşlandırdı.

2012 kış sezonu hava koşullarıyla mücadele hazırlıklarını tamamlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında şehir hayatının normal seyrinin etkilenmemesi amacıyla sert hava koşulları karşısında kar-buz ve göllenme ile mücadele çalışmalarını AKOM'dan yönetecek. Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, 43'ü birinci öncelikli olmak üzere 255 güzergâhta toplam 2 bin 833 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışmalar planlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 2012 kış sezonu için 127 bin 311 ton tuz depolandı. İlçe Belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 82 ayrı noktada ise 1.800 ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde saatte 25 ton kapasiteli solüsyon tesislerinde üretim yapılacak.

CANLI YOL DURUMU İÇİN TIKLAYIN!

Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, Hastane giriş çıkışları, Üniversite ve Okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu. AKOM Koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara İtfaiye, 45 adet 6*6*6 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı ve 135 Personeli ile katılacak.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, İDO Yenikapı, Eminönü, Harem, Üsküdar, Ümraniye - Tepeüstü Meydanlarında; 359 Personel ve 48 araç ile kış mücadele çalışması yapacak.
Atık Yönetimi Müdürlüğü; 40 Hastane, 34 Okul (Üniversite - Lise), 13 Meydan, 304 Durak, 117 Üst ve Alt Geçit, 7 Çöp Aktarma İstasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 450 Personel ve 38 araç ile görev yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 142 Traktör Kar kürüme ekibi muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev bölümü yaptı.
Karla mücadele toplam 870 araç 2 bin 406 personel İstanbul halkına hizmet edecek.

Her bölgenin öncelikli güzergâhları belirlenerek, istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5'e müdahale edilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı.

İSTANBUL 9 BÖLGEYE AYRILDI

1. BÖLGE: Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Zeytinburnu
2. BÖLGE: Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, K.Çekmece, B.Çekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt
3. BÖLGE: Beşiktaş, Beyoğlu, Kâğıthane, Şişli, Sarıyer,
4. BÖLGE: Gaziosmanpaşa, Arnavut köy, Sultangazi, Çatalca, Eyüp
5. BÖLGE: Çatalca, Silivri, B.Çekmece
6. BÖLGE: Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir
7. BÖLGE: Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla
8. BÖLGE: Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe
9. BÖLGE: Şile, Çekmeköy

İstanbulluların sorunsuz bir kış geçirmeleri için tüm tedbirleri alan Büyükşehir Belediyesi, son model karla mücadele araçları ve ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen BEUS (Buzlanma erken uyarı sistemi) sistemleri kullanılıyor. Ekipler 255 müdahale güzergâhında yapılacak çalışmalarda buzlanma ilk olarak 3 saat önceden tespit edilecek ekipler bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra son 45 dakika da ise ekipler sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı engellenecek.

Araçların, belirlenen güzergâhlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM'dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek.

Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek. Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri planlandı. Vatandaşlar zabıta, polis, ambülânslar ile toplanarak sağlık kontrollerinden geçirilerek spor salonlarında edilecekler.

KAR KAPLANI

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen 6 adet "Kar kaplanı" ile çevre yollarında görev yapacak. "Kar Kaplanı" 80 km. hızla giderek bir seferde 40 km'lik alanda tuzlama yapma kabiliyetine sahip. Yengeç yürüyüşü yapabilen aracın bıçağı iki kademeli olarak kar kürüyor. Bıçak kapalı iken 4.50 cm, açık iken 5.20 cm genişliğinde küreme yapıyor.

"Kar Kaplanı";

Avrupa Yakası: Boğaz Köprüsü Gişeler - Haliç, O3 Otoyolu - Mahmutbey - İstoç - Vatan Cad.-Hadımköy - Büyükçekmece S Virajı - Mimarsinan Kavşağı.

Anadolu Yakası: Boğaz Köprüsü Gişeler - Fenerbahçe Stadı-Harem - Kartal/Kartal - Gebze arasında görev yapacak.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; Adıyaman, G.Antep, Kilis, Erzican, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır ile zamanla Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli; Adana'nın güney ve doğu ilçeleri ile Hatay çevrelerinde şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Sel, Su baskını, Taşkın, Ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Bu sabah ve gece saatlerinde Marmara ile yurdun iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde bugün saat 18.00'e kadar kuvvetli kar yağışı beklendiği belirtilerek, vatandaşların buzlanma ve don olaylarına karşı da tedbirli olmaları istendi.

Rize'de çığ uyarısı

Rize Valiliği, kar yağışının yüksek kesimlerinde çığa sebep olabileceğini belirterek, vatandaşları uyardı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde kar yağışının devam ettiği belirtildi. Kar yağışının oluşturacağı taze kar örtüsünün kuvvetli lodosla birlikte eğimin fazla olduğu yerlerde çığ tehlikesi oluşturabileceği ifade edilen açıklamada, ilgililerin ve vatandaşların tehlikeye karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL: Parçalı çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. (3)

ANKARA: Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. İl genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor. (-1)

İZMİR: Parçalı bulutlu (7)

ADANA: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğu ilçelerinde şiddetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (14)

ANTALYA: Parçalı ve çok bulutlu, bu sabah saatlerinde Alanya, Manavgat, Serik, Akseki, Gündoğmuş, Gazipaşa ve İbradı ilçeleri aralıklı sağanak yağışlı (14)

SAMSUN: Parçalı ve çok bulutlu, yağmurlu, yüksek kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı (6)

ERZURUM: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İl genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. (2)

VAN: Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. (6)

DİYARBAKIR: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, gece saatlerinde yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. (11)
BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, İstanbul ve Kırklareli çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgede buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Afyonkarahisar ve Denizli (Çardak) çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz ile sabah saatlerinde Antalya'nın Alanya, Manavgat, Serik, Akseki, Gündoğmuş, Gazipaşa ve İbradı ilçelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Osmaniye, K.Maraş çevrelerinde kuvvetli; Adana'nın güney ve doğu ilçeleri ile Hatay çevrelerinde şiddetli olmak üzere sağanak ve gökgürültülü sağanak, Kahramanmaraş'ın yükseklerinde karla krışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğusunun aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinde Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Sinop çevreleri ile öğle saatlerinden sonra Zonguldak, Düzce, Bartın, Karabük ve Bolu çevreleri karlakarışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksek kesimlerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı çok bulutlu, Iğdır, Van ve Hakkari dışında kalan tüm İllerin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Erzincan çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Kuzeyinde yer yer kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Adıyaman, G.Antep ve Kilis çevrelerinde kuvvetli olmak üzere, genellikle yağmur ve sağanak, kuzeyinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIKLARINI DERECELERİYLE GÖRMEK İÇİN HARİTALARIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109