'İnsanlık Anıtı'nın yıkım çalışmaları tamamlandı

'İnsanlık Anıtı'nın yıkım çalışmaları tamamlandı

'İnsanlık Anıtı'nın yıkım çalışmaları tamamlandı
Kars'ta 'İnsanlık'tan eser kalmadı  'İnsanlık Anıtı'nın yıkım çalışmaları tamamlandı

Kars'ı kuşbakışı gören Üçler Tepesi mevkiine dönemin AK Partili Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından 2006 yılında heykeltraş Mehmet Aksoy'a yaptırılmaya başlanan 24.5 metre yükseklikteki İnsanlık Anıtı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 8 Ocak günkü Kars mitinginde 'ucube' demiş ve kaldırılmasını istemişti. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yıkım ihalesini 272 bin liraya verdiği Afşin İnşaat, işi Eryaman Karot isimli taşeron firmaya devretti.

26 Nisan'da anıtın iki kafasını tekbir getirerek kesen Eryaman Karot taşeron firma çalışanları, ana firmadan paralarını alamadıkları gerekçesiyle 17 parçasını kestikleri heykelin kesim işlemini durdurup Kars'ı terk etti. Yüzde 70'i yıkılan İnsanlık Anıtı'nın geriye kalan iki parçası da kompresörlü kepçe ile parçalanarak kaldırıldı. İnsanlık Anıtı'ndan geriye temeli ve demirleri kaldı.

İnsanlık Anıtı'nın altındaki kültür varlığı olarak tescilli olan Timur Paşa Tabyası ise çevredeki çobanlar tarafından hala hayvan barınağı olarak kullanılıyor.

ADIM ADIM 'İNSANLIK'

2006 yılında heykeltraş Mehmet Aksoy, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ile sözleşme imzalamasının ardından anıtı yapmaya başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars mitinginde 'İnsanlık Anıtı'nı 'ucube' diye nitelendirip yıkılmasını istemesi ile birlikte anıt için 'sona doğru yolculuk' başladı.

1 Şubat tarihinde Kars Belediye Meclisi, AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yönetiminde toplanarak 'İnsanlık Anıtı'nın kaldırılması ve mevcut yerin tarihi dokusuna uygun olarak çevre düzenlenmesi yapılmasını 22 'evet', 4 'hayır' oyu ile kararlaştırdı. 7 Şubat'ta heykeltıraş Mehmet Aksoy'un vekili olarak Avukat Turgut Kazan, Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'ne başvurarak ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebinde bulundu. 7 Mart'ta Kars Belediyesi heykeli kaldırmak için ihale yaparken Erzurum Birinci İdare Mahkemesi de, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

11 Mart tarihinde Kars Belediyesi, Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'nin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararına Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti. 16 Mart'ta Kars Belediyesi'nin itirazını kabul eden Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. 16 Nisan'da ihaleyi alan Avşin İnşaat, heykelin yıkılması için iskele kurdu. 23 Nisan tarihinde İstanbul'dan gelen sanatçılar ile heykeltraş Mehmet Aksoy, Avukat Turgut Kazan, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu anıtın yıkılmasını protesto etti. 26 Nisan'da heykelin birinin baş kısmı saat tekbir sesleri eşliğinde kesildi. 14 Haziran tarihinde de 'İnsanlık'tan eser kalmadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER