İngilizlerin Güneydoğuya İlgisi Arttı

İngilizlerin Güneydoğu’daki faaliyetleri üç aydır “bugüne kadar görülmemiş biçimde” yoğunlaştı. Gittikleri yerlerde etkili aşiretlerle bir araya geldiler.

İngilizlerin Güneydoğuya İlgisi Arttı
İngilizlerin Güneydoğuya İlgisi Arttı

 İngilizlerin Güneydoğu’daki faaliyetleri üç aydır “bugüne kadar görülmemiş biçimde” yoğunlaştı. Gittikleri yerlerde etkili aşiretlerle bir araya geldiler.
Güneydoğu’da önemli bağlantıları olan Aydınlık Gazetesi yazarı İsmet Özçelik ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur İngilizlerin Güneydoğu bölgesindeki artan faaliyetlerine dikkat çeken bilgiler verdiler.

İsmet Özçelik şunları kaydetti;

ÜÇ AYDIR YOĞUN GİDİŞ GELİŞ
İngilizlerin Güneydoğu’daki faaliyetleri üç aydır yoğunlaşmış. “Bugüne kadar böyle bir hareketlilikleri olmamıştı” deniliyor. Gittikleri yerlerde etkili aşiretlerle bir araya gelmişler. Ziyaretler sırasında araçların arkasına bol bol oyuncaklar da koymayı ihmal etmemişler. Çocukları da memnun etmeye özel önem vermişler.

MARDİN-HAKKARİ HATTI
Bölge tamamen dolaşılsa da özellikle Mardin-Hakkari hattı öne çıkıyor. Gelenlerden kimin resmi diplomat, kimin “özel görevle” bölgeye geldiğibilinmiyor.

PKK’DAN ÖZEL İLGİ
Güvenlik birimleri İngilizlerin gelişinin PKK’nın da bilgisi dahilinde olduğunu vurguluyorlar. Aldıkları istihbarat bu yönde. Olaylar da bunu doğruluyor. Şırnak-Silopi arasında yaşanan bir olay şöyle:
“İngilizler Şırnak’tan Silopi’ye bir cip ve bir otomobille giderken PKK’nın yolu kestiği ve kimlik kontrolü yaptığı görülüyor. Kontrol sırasında kuyruk oluşmasına rağmen İngilizler hiçbir müdahale olmadan yollarına devam ediyorlar.”
Görgü tanıkları PKK’lılarla İngilizler arasındaki selamlaşmanın çok samimi olduğunu belirtiyorlar.

GÜVENLİK YETKİLİSİNİN UYARISI
Bölgede uzun yıllar görev yapmış bir üst düzey askeri yetkili de İngilizlerin Güneydoğu faaliyetlerini doğruladı. Emekli olmasına rağmen bölge ile temasının sürdüğünü bildirdi. Arkasından da şu uyarıları yaptı:
“Güvenlik güçleri hangi aşiret ileri gelenlerinin çocuklarının İngiltere’de okuduğunu araştırmalı. Mali destekler  mercek altına alınmalı. Hangi aşiret ileri gelenlerinin bankalara olan kredi borçlarını ödediğini incelemeli. Paranın kaynağını takip etmeli. Bunlar kimin ne yaptığı ile ilgili önemli işaretlerdir.”

ABD-İNGİLTERE İŞBİRLİĞİ
Bölgedeki İngiliz faaliyetlerinin ABD ile işbirliği ve koordine içinde sürdüğü vurgulanıyor. Bir anlamda işbirliği var. İstihbaratçılar elde edilen bilgilerin iki ülke tarafından paylaşıldığından emin.
“Önümüzdeki döneme hazırlık yapıldığı” ifade ediliyor.


İNGİLİZLER AŞİRETLERLE 2.5 AYDIR NE GÖRÜŞÜYOR?
“Aldığım bilgiye göre, İngilizler 2.5 aydır Güneydoğu’daki bütün aşiretlerin ayağına gidiyor. Özellikle Hakkari, Van, Çatak, Silopi, Mardin bölgesinde etkin aşiretlere… Bunlarla pazarlıklar yapıyorlar.
TOPRAK AĞALARININ BİRİKMİŞ BANKA BORÇLARINI ÖDEDİLER
Toprak ağası olarak varlığını sürdüren bu aşiretlerin bankalara olan birikmiş trilyonlarca liralık borçlarını ödediler. Aşiretlerin bütün kredi borçları ödendi. İngiltere ödedi bunları. Konsolosun aşiretler içinde ne işi var? PKK yol kontrolü yaparken bunların araçlarını ‘buyurun’ diyor bırakıyor, diğer araçlara kimlik kontrolü yapılıyor. Neden?”

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2016, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109