İlk olarak avukatlar başlıyor

İlk olarak avukatlar başlıyor

İlk olarak avukatlar başlıyor
İlk olarak avukatlar başlıyor
Memurlara evden çalışma olanağı getiren model, ilk olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan avukatlarla başlayacak.


TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanun tasarısı ile memurlara evden çalışma olanağı getiren model, ilk olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan avukatlarla başlayacak. Uygulama daha sonra müfettişler, dosya üzerinde inceleme yapan denetim elemanları ve program yazılımcıları ile devam edecek. Tasarıya konulan memurlara evden çalışma imkânı getiren düzenlemenin ayrıntıları belli olmaya başladı. Yasa çıktıktan sonra uygulamanın nasıl yapılacağı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek. Bu düzenlemeyle, iletişim teknolojilerinin imkânları kullanılarak uzaktan çalışma modelinin kamu sektöründe de uygulanmasının amaçlandığı öğrenildi.

SIRADA MÜFETTİŞLER VAR
Kanun uygulanmaya başladığında kamuda çalışan avukatlar, mahkeme dosyalarını evlerinde hazırlayacaklar, dosya hazırlamak için işyerine gitmelerine gerek kalmayacak. Mahkemeye de doğrudan evlerinden gidebilecekler. Tüm çalışmalarını ev ile mahkeme arasında sürdürebilecekler. Evden çalışma modelinin avukatlardan sonra müfettişlerde uygulanması planlanıyor. Müfettişler, gerçekleştirdikleri incelemelerle ilgili raporlarını işyerine gelmeden evlerinde yazabilecekler. Dosya üzerinde inceleme yapan denetim elemanları da işyerine gitmeden evlerinden incelemelerini gerçekleştirebilecekler. Yazışmalarını da elektronik ortamda yapabilecekler. Son olarak bilgisayar programı yazılımı geliştiren kamu çalışanları da işyerine gitmeden çalışmalarını evden sürdürebilecekler.

İŞÇİ DE EVDEN PARÇA BAŞI ÇALIŞABİLECEK
Torba Kanun tasarısıyla 4857 sayılı İş Kanunu’nda da değişiklik yapılarak, işçilerin de kendi evinden veya işyeri dışında bir bürodan çalışabilmelerine olanak sağlanacak. İşçiler, ücret karşılığı işverenin belirlediği bir malı veya hizmeti üretmek amacıyla bir veya birden fazla işverene bağlı olarak kendi evinden veya uzaktan iş yapmak üzere sözleşme imzalayabilecekler. Evden veya uzaktan çalışma sözleşmesi ile çalıştırılan işçinin ücreti parça başına veya götürü olarak, ürettiği işle orantılı ödenecek. Sözleşmede işin tanımına ve konusuna, yapılma şekline, parça başına işlerde istenen üretim adedine ve işin ne kadar sürede yapılacağına ilişkin hususlara yer verilecek. Bu şekilde çalıştırılan işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinden işveren sorumlu olacak.

AHMET KIVANÇ- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER