Hızlı trende sürpriz karşılaşma

Hızlı trende sürpriz karşılaşma

Hızlı trende sürpriz karşılaşma
Hızlı trende sürpriz karşılaşma


Devlet Bakanı Çağlayan'a Washington-New York treninde rastlayan ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger "İran konusu bir hayli sıkıntılı. Ancak Türkiye güvenilir bir müttefik. Başbakanınıza selamlarımı iletin" dedi.

Türk-Amerikan İş Konseyi ve Model Ortaklık Toplantıları için ABD'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Washington'daki temaslarının ardından New York'a geçerken, trende ABD'nin efsanevi isimlerinden eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'la karşılaştı. İlerleyen yaşına rağmen bir dizi raporu okuyan 'yaşlı kurt' lakaplı Kissinger, Türk bakanın aynı vagonda olduğunu öğrenince bir süre sohbet etti. 87 yaşındaki Kissinger ile Bakan Çağlayan'ın ilk gündem maddesi, "İran'ın nükleer programı ve ABD'nin yaptırımları" oldu. Çağlayan, Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a yaptırım kararına Türkiye'nin "hayır" demesinin yanlış anlaşıldığını söyledi ve ABD'deki olumsuz havanın nasıl dağılacağını sordu.

'ÇABASI KAVRANAMADI'
Kurt politikacı Kissinger ise "Türkiye güvenilir müttefik" dedikten sonra, "İki ülke arasındaki sorunlar çözülür ama İran konusu bir hayli sıkıntılı. Nükleer enerjinin barışçıl amaçlar dışında kullanılması kabul edilebilir değil" dedi. Bunun üzerine Çağlayan, "Türkiye, İran'ın avukatlığını yapmıyor. Başbakanımızın rolü barışçıl çözümden yana. Ama bunun önemi yeterince kavranamadı. İran, Türkiye'nin komşusu ve bölgede yaşanacak bir olumsuzluktan en çok ve en çabuk etkilenecek ülke. Ama biz BM'nin kararlarına bağlıyız" dedi. Çin'le ilgili kapsamlı bir dosya okuyan ve 3 saatlik yolculukta dosyayı elinden düşürmeyen Kissinger son olarak, önümüzdeki ilkbahar Türkiye'ye geleceğini bildirdi ve Başbakan Erdoğan'a selam gönderdi. Kissinger, "Başbakanınızı yakından izliyorum" dedi.

'DÜNYA ÇOK KÜÇÜK'
Devlet Bakanı Çağlayan'ın ilginç tren tesadüflerinden biri de bu yılbaşında Almanya'da yaşandı. Berlin'de bulunan Bakan Çağlayan, Hannover'deki fuara trenle giderken Saksonya Eyaleti Başbakanı ile karşılaştı. Bakan Çağlayan'ın trende tanışarak dostluk kurduğu o isim (Christian Wulff) daha sonra Almanya Cumhurbaşkanı seçildi. Kissinger ve Wulff karşılaşmalarından etkilendiğini gizlemeyen Çağlayan, "Nereden nereye. 'Dünya küçük' derler ya doğru. Ankara'da olsam Alman Cumhurbaşkanı ile kesin görüşürdüm" demekten kendini alamadı.

İLKBAHARDA TÜRKİYE'YE GELİYOR
Washington-New York hattındaki trende Devlet Bakanı Zafer Çağlayan (ortada) ile bir süre sohbet eden ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Kissinger (solda), ilerleyen yaşına rağmen üç saatlik yolculuk boyunca Çin ile ilgili dizi raporu elinden düşürmedi. Kissinger, Çağlayan'a önümüzdeki yılın ilkbahar aylarında Türkiye'ye geleceğini de söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER