Hazineye geçen taşınmazlardan ecrimisil tahsil edilemeyecek

Ağustos ayında yürürlüğe giren 336 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre daha önce vatandaşa ait olan, imar uygulaması nedeniyle hazineye geçen taşınmazlardan artık ecrimisil tahsil edilemeyecek

Hazineye geçen taşınmazlardan ecrimisil tahsil edilemeyecek
.Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin işgal olarak kullanıldığının tespiti halinde idarece yürütülecek ecrimisil tespit, takdir ve tahsil işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla 20 Ağustos’ta 336 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yayınlandı. Buna göre, kişiler adına kayıtlı iken yapılan imar uygulaması nedeniyle hazineye geçen taşınmazlardan artık ecrimisil tahsil edilmeyecek. Ancak tahsil edilmiş ecrimisiller iade edilmeyecek.

Hazine hisselerini belediyelere devredecek

Yeni tebliğe göre, imar uygulaması sonucunda hazine ile hissedar olanların söz konusu parselde 31.12.2000 tarihinden önce bina yapmışlar ise bu taşınmazların Hazine hisseleri belediyelere devredilecek ve belediyelerce hissedarlarına doğrudan satılabilecek. Böylelikle Pendik’te birçok mahallede yaşanan tapu sıkıntısının önündeki en büyük engel aşılmış olacak. Yürürlüğe giren tebliğde ecrimisil takdirine itiraz şekli de yeniden düzenlendi. Ecrimisil işlemine karşı, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili idareye dilekçeyle müracaat edilerek düzeltme talebinde bulunulabilecek. Ayrıca tahakkuk eden ecrimisilin, itiraz edilmeksizin peşin ödenmesi halinde %35’e varan indirim yapılabilecek.

Milli Emlak Genel Tebliği’nin 5. Maddesi’nin 8. Fıkrası

Hazinenin paydaşı olduğu taşınmazlarda, taşınmazın paydaşı ya da paydaşlarınca kullanılması halinde, kullanılan miktar paydaş/paydaşların kendi payına düşen miktardan fazla olmadıkça ecrimisil istenmez. Hazinenin paydaş olduğu taşınmazlarda, taşınmazın üçüncü kişilerce kullanılması halinde, Hazinenin payı oranında ecrimisil takibatı yapılır. Ancak, evveliyatında kişiler adına kayıtlı iken, imar uygulaması nedeniyle Hazinenin sonradan paydaş olduğu taşınmazların üzerinde yapı bulunması halinde, yapının bulunduğu alan paydaş/paydaşların paylarına isabet eden yüzölçümden daha fazla olsa dahi ecrimisil takibatı yapılmaz, tahakkuk etmiş ecrimisiller tahsil edilmez, tahsil edilmiş olanlar iade edilmez. Ancak, bu nitelikteki taşınmazlardaki Hazine payları, koşulları mevcut ise öncelikle 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre paydaşına/paydaşlarına doğrudan veya genel hükümlere göre satılır ya da bu taşınmazlar hakkında 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER