Genelkurmay'dan Heron açıklaması

Genelkurmay'dan Heron açıklaması

Genelkurmay'dan Heron açıklaması
Genelkurmay'dan Heron açıklaması
Genelkurmay, Heron iddialarına cevap verdi
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada konuyla ilgili adli ve idari işlemlerin zamanında başlatıldığı bildirildi. Açıklamada "Bilerek müdahale edilmediği iddiası gerçek dışıdır" dendi.

"İNCELEME BAŞLADI"
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ayrıca olayın idari yönden de incelenmesi maksadıyla Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nca teşkil edilen idari soruşturma heyeti de olayın incelemesine başlamıştır. 30 Temmuz 2010 günü de Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı, askeri savcılıktan olayın soruşturulmasını istemiştir. Olayın ne şekilde cereyan ettiği tam olarak belirlenmeden kamuoyuna eksik ve yanlış bilgi vermemek ve yürütülmekte olan adli soruşturmalara müdahil olmamak amacıyla en azından idari soruşturmanın neticesinin alınması ve değerlendirilmesi beklenmiştir. İdari soruşturma ise ilgili karargâhlara 9 Ağustos günü ulaşmıştır."

DAKİKA DAKİKA SALDIRI
Genelkurmay, olayın ne şekilde cereyan ettiği tam olarak belirlenmeden kamuoyuna yanlış bilgi vermemek ve yürütülmekte olan soruşturmalara müdahil olmamak amacıyla bugüne kadar açıklama yapılmadığını kaydetti. Saldırıdan tam 1 ay sonra yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:

"Üs bölgesi ve yakın emniyet kuvveti mevzilerine yoğun terörist ateşi, 20 Temmuz gecesi saat 01.45'te altı değişik noktadan aynı anda başlamıştır. Olayı öğrenen ve o sırada Diyarbakır'da bulunan dönemin 2'nci Ordu Komutanı da saat 02.00'den itibaren olayın takip, sevk ve idaresine müdahil olmuştur. Olay anında insansız hava aracı, 40 kilometre kadar uzakta başka bir bölge üzerinde olduğundan derhal Han Tepe bölgesine yönlendirilmiş, saat 02.15'te Han Tepe üzerinde olmuş ve görüntü aktarmaya başlamıştır. Basına yansıyan insansız hava aracı görüntülerinden, en erken olanının zamanı 02.31'dir ve olayın başlangıcının yaklaşık 46 dakika sonrasına aittir. Olayın başlaması üzerine Hakkari'de konuşlu bulanan taarruz helikopterlerine emir verilmiş, helikopterler, zorunlu hazırlıklarını müteakip havalanmış, ancak ZAP vadisindeki yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle güneye, Çukurca bölgesine geçememiş, yarım saat süren denemeyi müteakip, Hakkari'ye dönmek zorunda kalmışlardır. Aynı helikopterler, hava şartlarının iyileşmesi üzerine, saat 04.30'da Han Tepe üzerinde olmuş ve bölgeden uzaklaşmaya çalışan teröristleri ateş altına almışlardır. Hava aydınlandıktan sonra, teröristlerin çevredeki hakim arazilerde mevzilendirdikleri Doçka silahları, bölgedeki helikopter faaliyetlerini tahdit etmiş, helikopterlerin inememesi nedeniyle, tahliyeler karayoluyla yapılmıştır. İnsansız hava aracı görüntülerinin hangi makamlar tarafından izleneceği 2'nci Ordu Komutanlığı'nca ve sadece ilgili birlikler dikkate alınarak belirlenmektedir. Otuz ayrı merkezden bu görüntülerin izlendiği iddiası maksatlı ve gerçek dışıdır. Medyaya yansıyan görüntüler, çatışmanın başlamasından sonraki sürece aittir ve çatışma süresince de ilgili komutanlıklar alınması gereken tedbirleri almış veya almaya çalışmışlardır."

MÜDAHALE EDİLMEDİ İDDİASI
Heron iddiaları, özellikle Hantepe’de terör örgütünce yapılan saldırıdan sonra gündeme gelmişti. İstihbarat raporlarında bu saldırının bilgisinin bulunduğu, teröristlerin kaçışının Heron’larca tespit edildiği, bu görüntülerin Genelkurmay’a bağlı merkezlere gönderildiği, buralarda canlı olarak izlenmesine rağmen saldırıyla ilgili önlem alınmadığı iddia edilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER