Fatih Sultan Mehmed’in çocukluk defteri

Fatih Sultan Mehmed’in çocukluk defteri

Fatih Sultan Mehmed’in çocukluk defteri
Fatih Sultan Mehmed’in çocukluk defteri

Fatih Sultan Mehmed’in çocukluk yıllarının hatırası olan defterde, şehzadenin tuğra denemeleri, Osmanlı ve Grek alfabeleriyle yazı denemeleri; Farsça beyitler, portre, at başı, baykuş, kartal, leylek çizimleri ve çiçek motifleri bulunuyor.

Sultan 2. Abdülhamid’in emriyle Yıldız Sarayı’nda özel olarak ciltlenen defterin, muhtevasının yanı sıra, büyük hükümdara ait en eski vesika olması bakımından da tarihî öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Fatih Sultan Mehmed’e ait en eski belgelerin başında, çocukluk yıllarına ait defter geliyor. Bu defterin, Fatih’in Şehzadelik, çocukluk veya gençlik yıllarında kullandığı defter olduğu belirtiliyor. Defter, Sultan 2. Abdülhamid’in emriyle Yıldız Sarayı’nda kurulan Zülvecheyn Kütüphanesi’ndeki cilthanede ciltlenmiş.

21,5x28,5 ebadındaki 180 sayfalık bu defterde, “Mehmed bin Murat Han” ibareli, bitirilmiş ve yarım bırakılmış tuğra denemeleri, Fatih’in şehzadeliği sırasında, hükümdarlık için yaptığı hazırlıkların ilk izleri bulunuyor.

Ayrıca, Osmanlı ve Grek alfabeleriyle yazı denemeleri, Farsça beyitler, portre çizimleri, at başları, baykuş, kartal, leylek çizimleri ile çiçek motifleri de defterin sayfaları arasında yer alıyor.Çizimlerin kimi yerinde ince uçlu kamış kalem, kimi yerinde de fırça kullanılmış. Portre çizimlerinde sevgi, öfke ve hayret mimiklerinin yüzlere yansıdığı görülüyor.

Çizimler, Fatih’in insanlar üzerinde gözlem yaptığını ve resme olan kabiliyetini de ortaya koyuyor.


Bu defter, dünya tarihinin en önemli hükümdarlarından Fatih Sultan Mehmed’in çocukluk yıllarındaki tahayyülünün izdüşümlerini yansıtması bakımından önemli bir vesika olarak değerlendiriliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER