Erdoğan: Suudi yetkililer, Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığını ispatlamalı

Kaşıkçı'nın çıkıp çıkmadığını Suudi konsolosluk yetkililerinin ispat etmesi gerektiğini belirten Erdoğan ''Kameralarınız var. Niye ispat etmiyorsunuz?''

Erdoğan: Suudi yetkililer, Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığını ispatlamalı
 Erdoğan: Suudi yetkililer, Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluktan çıktığını ispatlamalı

Kaşıkçı'nın çıkıp çıkmadığını Suudi konsolosluk yetkililerinin ispat etmesi gerektiğini belirten Erdoğan ''Kameralarınız var. Niye ispat etmiyorsunuz?''

Macaristan'ı ziyaretinde Başbakan Viktor Orban ile görüşüp ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili ilişkiler, Avrupa Birliği, ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolması konularında değerlendirmelerde bulundu.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Macaristan'ın güvenliğinin Türkiye'yle doğrudan bir ilişkisi var. Türkiye'de istikrarlı bir hükümetin başta olması Macaristan'ın da güvenliğinin garantisi. Türkiye, Macaristan gibi göç yollarının üzerinde. Türkiye’nin bölgede barışı tesis edebilecek bir istikrara sahip olması ve yasadışı göçü bölgeden uzak tutabiliyor olması bizim için çok önemli'' diyerek ekledi:
"Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yaptığı sığınmacı anlaşması, kıtanın güvenliği açısından büyük önem taşıyor."

Orban, Türk ekonomisinin dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu söyleyip "Macar ekonomisi, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini görmezden gelemez" değerlendirmesinde bulundu.

'THY İLE BUDAPEŞTE'DEN MUMBAİ'YE NON STOP'
Türk Hava Yollarımızın Macaristan'la ortak bir çalışmaya gidip, örneğin Budapeşte'den Hindistan-Mumbai'ye, buradan non-stop gitme imkanını da sağlama konusunda Sayın Başbakan'a sözümüzü verdik, bu adımı da atma imkanımız olacaktır'' projesini açıklayan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine ve FETÖ ile mücadelesine Macaristan'ın verdiği destek için Orban'a teşekkür etti. ''15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında Macaristan ülkemizle en güçlü dayanışmayı sergileyen ülkelerden biri olmuştur. Millet olarak bu dayanışmayı asla unutmayacağız'' vurgusu yaptı.
'SURİYELİ SIĞINMACILARIN ÜLKELERİNE GERİ DÖNÜŞÜ BAŞLADI'
Türkiye'de kaç sığınmacı olduğu ve Avrupa'ya hareket etme olanaklarının bulunup bulunmadığı sorusu üzerine 3.5 milyon Suriyeli, yarım milyon Iraklı sığınmacı olduğunu aktaran Erdoğan, ''Kapılarımızı açık tutmuş olsaydık, 3.5 milyon Suriyeli ile yarım milyon Iraklı böyle olmazdı. Ama bu arada ülkelerine geri dönüşleri de başladı'' dedi.
''Afrin ve Cerablus, El Bab, burada 250-260 bin Suriyeli geri döndü. 60 bin civarında mülteci de İdlib merkezine geri döndü'' bilgisini paylaşan Erdoğan, Avrupa Birliği'nden ve diğer dünya ülkelerinden destek beklediklerini tekrarladı.

'KAŞIKÇI'NIN AKIBETİ: TAKİP ETMEK HEM SİYASİ HEM İNSANİ GÖREVİMİZ'

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili soru üzerine Erdoğan ''Bu olayın ülkemizde, İstanbul Başkonslosluğunda cerayan etmesi bizim için çok önemli, cumhurbaşkanı sıfatıyla bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Kendi haline bırakamayız, uluslararası yankıları da biliyoruz'' dedi.
SUUDİ KONSOLOSLUĞUNA: KAMERALARINIZ VAR, NİYE İSPAT ETMİYORSUNUZ?
Kaşıkçı'nın çıkıp çıkmadığını Suudi konsolosluk yetkililerinin ispat etmesi gerektiğini belirten Erdoğan ''Kameralarınız var. Niye ispat etmiyorsunuz?''

'BURADAN ÇIKTI DEMEKLE KURTULAMAZSINIZ'

''Konsolosluk yetkilileri 'buradan çıktı' demekle kendini kurtaramaz. Çıktıysa da görüntülerle ispat edeceksiniz'' tepkisini göstererek şöyle devam etti:
'İSPAT ETMEKLE MÜKELLEFSİNİZ'
"İlgili merciler onlarda bu konuda müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Eğer çıkmışsa bunu siz görüntülerle de olsa ispat etmek durumundasınız, ispat edeceksiniz."

''2 Ekim'den beri elde herhangi bir belge, bulgu yok. Bize müracaat edildiği anda itibaren harekete geçildi, gerek emniyet gerek istihbarat teşkilatlarımız bunula ilgili seferber olmuş durumdalar. Adalet Bakanlığı talimatıyla Cumhuriyet Başsavcılığı teyakkuza geçti, Emniyet çalışmaları devam ediyor, hedefimiz bir an önce sonuca ulaşabilmek. Çıkan haberler bizi de düşündürüyor. Bir an önce netice almak zorundayız.''

OLAY GÜNÜ SUUDİ ARABİSTAN'DAN GELEN 15 KİŞİ ARAŞTIRILIYOR
"Havaalanın giriş-çıkışları inceleniyor. Giriş çıkışlarda Suudi Arabistan'dan gelen bazı kişiler var. Bunlarla ilgili Başsavcılık her türlü çalışmasını, araştırmasını, her şeyi yapıyor."
ORBAN: AB TÜRKİYE'YE DÜRÜST DAVRANMIYOR

Bu arada gazetecilerin Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili soruları üzerine desteğini teyit eden Orban, ''Macaristan Türkiye'nin yanında oldu ve olmaya devam edecek. Avrupa artık bir karar vermelidir. Türkiye ile stratejik bir işbirliği içinde bulunmalıyız" diyerek ekledi:

"AB dürüst davranmıyor. Birçok müzakere faslı açtık ama bunların hiçbiri kapatılmadı."
ERDOĞAN: AB, TÜRKİYE'YE YAPTIĞI ZULMÜ BAŞKA HİÇBİR ÜLKEYE YAPMADI
Erdoğan ise AB üyeliği süreciyle ilgili şöyle konuştu:

''1963'ten beri oyalıyorlar, bekletiyorlar; hiçbir Avrupa Birliği üyesi ülkeye böyle bir zulüm yapılmadı. Evetse evet, hayırsa hayır. Samimi olmak lazım. Alacaksınız sinyallerini verin, almayacaksanız bunu da söyleyin, herkes kendi yoluna gitsin. Şu anda sabır noktasındayız, sonu hayır olur diyorum.''

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109