Erdoğan'ın Açıkladığı "Normalleşme" Takvimi Neleri Kapsıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Corona virüsü salgını kapsamındaki tedbirlerde yapılan değişiklikleri ve normalleşme takvimini açıkladı.

Erdoğan'ın Açıkladığı "Normalleşme" Takvimi Neleri Kapsıyor?
 Erdoğan'ın Açıkladığı "Normalleşme" Takvimi Neleri Kapsıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Corona virüsü salgını kapsamındaki tedbirlerde yapılan değişiklikleri ve normalleşme takvimini açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Corona virüsü salgını kapsamındaki tedbirlerde yapılan değişiklikleri ve normalleşme takvimini açıkladı. Buna göre, LGS 20 Haziran, YKS 27 Haziran'da yapılacak. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı, yürüme mesafesi olmak koşuluyla 11.00-15.00 arasında dışarı çıkabilecek.

"Normalleşme Takvimi"

Erdoğan, video konferans aracılığıyla yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuştu. Türkiye'de Corona virüsü salgını kapsamında alınan önlemlerin ardından "normale dönüşün" aşamalı olacağını ancak bunun da "yeni normal" olacağını vurguladı.

Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerde öne çıkan en önemli değişiklik bir süre önce sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü ve 20 yaş altını ilgilendiriyor. Buna göre, bu yaş grubu 10 Mayıs Pazar gününden itibaren saat 11.00-15.00 arasında yürüme mesafesinde olmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.

LGS ve YKS sınav tarihleri belli oldu

Açıklanan normalleşme takvimine göre, Liselere Giriş Sınavı (LGS) 20 Haziran'da, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) da 27 Haziran'da yapılacak. Üniversiteler de 15 Haziran'da akademik takvime dönecek.

Kuaförler, AVM'ler 11 Mayıs'ta açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı takvim kapsamında, alışveriş merkezleri, berberler, kuaförler 11 Mayıs'ta açılacak. Bu iş yerlerinde sosyal mesafe tedbirleri uygulanmaya devam edilecek.

Erdoğan normalleşme takvimini açıkladığı konuşmasında, gelişmeler ve ihtiyaca göre bazı tarihlerin öne alınmasının ya da bazılarının geriye bırakılmasının mümkün olduğunu belirtti. "Salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurabiliriz" dedi.

65 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN PAZARTESİ GÜNÜ GÜZEL HABERLERİ OLABİLİR" 

65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler için sokağa çıkma yasağında bir esneme olabilir mi?" sorusu üzerine Kalın, şunları söyledi:

"65 yaş ve üstü bütün büyüklerimiz yaklaşık 45 gündür evden çıkmadılar. Sağ olsunlar, bu kurala riayet ederek çok tarihi bir görevi de yerine getirdiler, hem kendi hayatlarını korudular hem salgının yayılmasını önlediler. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kadar 65 yaş ve üstü vatandaşımız var. Bu şikâyetleri biz de alıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunları dinliyor. Cumhurbaşkanımızın şöyle bir talimatı oldu. 'Bilim Kurulu'nun bu konudaki değerlendirmesini aldıktan sonra pazartesi günü Kabine Toplantısı'nda bu konuyu değerlendirelim. Bilim Kurulu'nun kanaati çerçevesinde de bu konuda bir karar alalım.' dedi. Pazartesi günü Cumhurbaşkanımızın bu konuda da bazı güzel haberleri olabilir."İbrahim Kalın, 20 yaş altının da hatırlatılması üzerine, "Bilim Kurulu'nun da kanaati öncelikli olarak 65 yaş ve üstü grubunun belli gün ve saatlerde dışarıya çıkmasının sağlanması şeklinde." dedi.


İşte normalleşecek sektörler


Salgın sürecine ilişkin iyi, orta ve kötü senaryolar dikkate alınarak normalleşme sürecinin dinamik bir şekilde yönetilmesi kararı alındı. Hijyen, sosyal mesafe, maske kullanımı ve kalabalık yerlerde bir arada bulunulmaması, normalleşme sürecinin de kırmızı çizgilerini oluşturacak. Salgının yayılması ve bulaşın önlenmesi temel yaklaşım olmaya devam edecek.

TURİZM HAZİRANDA

Turizm Türkiye’nin bacasız sanayisi. Onlar mayıs ayını hazırlık süreç olarak değerlendirecekler. Konaklama, açık büfe ve sosyal etkinlikler sıkı kurallara bağlanıyor. Ama haziran ayında turistik tesisler açılıyor. Otel, motel, müze ve örenyerleri açılacak. Kültürel etkinlikler yine haziran ayında başlatılıyor. Ancak tatil merkezlerimiz açısından çözüm bekleyen bir sorun, turistlerin durumu olacak.

UÇUŞLAR HAZİRANDA

Türk Hava Yolları’nın iç hat uçuşları haziran ayında başlayacak. Dış hat uçuşları ise ülkelerin durumuna göre belirlenecek. Tren seferleri de haziran ayında başlıyor. Çalışma hayatı, adalet ve ekonomi ise haziran-eylül arasında kademeli olarak normalleşme sürecinde yerini alacak.

CAMİLER HAZİRANDA AÇILIYOR

Koronavirüs nedeniyle camilerde vakit namazlarının ve cuma namazlarının kılınması yasaklanmıştı. Bayram namazında da aynı yasağın devam etmesi bekleniyor. Ama haziran ayının ortasına doğru camiler ibadete açılacak.65 YAŞA RAHATLAMA GETİRİLİYOR

Bugünkü Bakanlar kurulu toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 65 yaş ve üstündekilere dönük bir açıklama yapması bekleniyor. 21 Mart’tan bu yana dışarı çıkamayan 65 yaş ve üstündekiler için kısmı rahatlama getiriliyor.


Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2020, 22:52

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER