"En çok Türkmenler zarar görecek"

Kerkük’te bulunan Türkmeneli gazetesi editörü Nejat Kevser, Türkmen halkı iki tarafın silahları arasında silahsız vaziyette kaldığını ve insanların ailelerini korumak için bölgeyi terk ettiğini söyledi.

"En çok Türkmenler zarar görecek"

Kerkük’te bulunan Türkmeneli gazetesi editörü Nejat Kevser,  Türkmen  halkı iki tarafın silahları arasında silahsız vaziyette kaldığını ve insanların ailelerini korumak için bölgeyi terk ettiğini söyledi.

Irak’ın Musul kentini ele geçirdikten sonra eylemlerini sürdüren Irak Şam İslam Devleti, Bağdat’a ilerliyor. Tehdit altında görülen bölgelerde ise Irak merkezi yönetiminin ordusu geri çekildikten sonra Irak Kürdistan Özerk Yönetimi’nin resmi silahlı kuvveti olan peşmerge güçleri güvenliği sağlamaya başladı. Bugün Musul'un Telafer ilçesinin de IŞİD'in kontrolüne geçmesi ile yüzlerce Türkmen, 50 kilometre mesafede, peşmerge kontrolündeki Sincar ilçesine sığındı.

Bu sırada bölgeden, Musul ve Kerkük’te oluşturulan göçmen kamplarında da su ve gıda sıkıntısının baş gösterdiğine ilişkin haberler geliyor.

“Cengiz Erdil ile Sesli Dosya”nın konuğu olan Kerkük’te bulunan Türkmeneli Gazetesi editörü Nejat Kevser, Irak’ta yaşananları aktardı.

“HALK İKİ TARAFIN SİLAHLARI ARASINDA KALDI”

Örgütün Telafer bölgesine silahlarla girdiğini belirten Kevser, Telafer halkının bir kısmının Sincar bölgesine, bir kısmının ise farklı bölgelere gitmek için yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Halkın üstüne mermilerin ve topların yağdığını dile getiren gazeteci, halkın iki tarafın silahları arasında silahsız vaziyette kaldığını ve insanların ailelerini korumak için bölgeyi terk etmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye’den yardım beklemek yerine, merkezi hükümetten işbirliği beklediklerini ifade eden Kevser, “Geçtiğimiz günlerde parlamento başkanına da bildirilmişti, acilen Türkmen halkının Telafer’den ve riskli bölgelerden kurtarılmasını temenni ediyoruz” dedi. Kerkük’teki genel duruma da değinen Kevser, “Kerkük’te durum kritik olsa da ortalık sakin. Kerkük’ün dışı peşmerge güçleri tarafından, içi ise Kerkük polis güçleri tarafından korunuyor” ifadelerini kullandı. Gazeteci, bütün kamplarda genel durumun kötü olduğunu da ekledi.

“BM VE TÜRKİYE’DEN ACİL BİR GİRİŞİMDE BULUNMALARINI BEKLİYORUZ”

Kevser, sözlerine şöyle devam etti: “Bu olaylar bize gösteriyor ki Irak’ı üçe bölmek istiyorlar. Türkmenler de buna karşı. Çünkü bölünen bölgeler Kürt bölgesi. Burada en zararlı çıkan Türkmenler olacak çünkü onlar bu bölünmenin neresinde kalacak, belli değil. Onun için de biz Irak’ın bölünmesine karşıyız. Bu gerçekleşirse Irak’ta Türkmen varlığı kalmayacak. Bunun için biz Birleşmiş Milletler’den ve Türkiye’den acil bir girişimde bulunmalarını bekliyoruz.


Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2014, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER