Egemen Bağış:Talimat Erdoğan'dan 'uzun tutukluluğa çözüm'

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Başbakan'ın talimatıyla tutukluluk sürelerinin Avrupa ülkelerinde nasıl olduğunu, hangi tür suçlar için tutukluluk sürelerinin kısalabileceğini araştırdıklarını ve dökümünü çıkarıp Bakanlar Kurulu'na takdim ettiklerini söyledi

Egemen Bağış:Talimat Erdoğan'dan 'uzun tutukluluğa çözüm'

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Başbakan'ın talimatıyla tutukluluk sürelerinin Avrupa ülkelerinde nasıl olduğunu, hangi tür suçlar için tutukluluk sürelerinin kısalabileceğini araştırdıklarını ve dökümünü çıkarıp Bakanlar Kurulu'na takdim ettiklerini söyledi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti olarak uzun tutukluluk sürelerinden kendilerinin de rahatsız olduğunu, Başbakan'ın talimatıyla Avrupa Birliği ülkelerinde tutukluluk sürelerinin nasıl olduğuna dair bir araştırma yaptıklarını söyledi.
Ümraniye Belediyesi'nin Bosna Hersek'in Fojnica kentinde yaptırdığı kültür merkezinin açılışını yapan Bağış, uçakta soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu:
- AB STANDARDI: Başbakan'ın talimatıyla 'Avrupa'da tutukluluk süreleri nasıl' diye çalışma başlattık. Tutukluluk sürelerinden biz de rahatsızız. Hatta bu konuda 'AB standartları nedir? Tutukluluk süreleri AB'de ne kadardır? Hangi tür suçlar için tutukluk süreleri uzar ya da kısalır?' Bunun dökümünü çıkardık. Bakanlar kuruluna takdim ettik. Bundan Adalet Bakanımız Sadullah Ergin'in de rahatsız olduğunu biliyoruz ama kuralları biz koymadık. Keşke muhalefet bu konularda, anayasa konusunda daha yapıcı olsaydı. Bugüne dek bu sorunları çözerdik. Ama zararın neresinden dönersek kardır. Başbakanımızın girişimiyle uzlaşı komisyonu kuruluyor. AKP'nin bu yaptığı açılımdır. İnşallah bu yapıcı yaklaşımımızın kıymetini bilirler, geçmişteki 'çay içer gidersiniz, kamera karşısında görüşürüz' gibi milli iradeye saygısızlık içeren ifadelerden, yaklaşımlardan imtina ederler ve Türkiye'nin önünü birlikte açarız.
- AKSİYON DEĞİL REAKSİYON: İlerleme raporundaki Kıbrıs paragrafı en kritik paragraflardan biri olacak. Şu anda Kıbrıs Rum Kesimi'nin, her sene olduğu gibi ilerleme raporunun yayınlanmasına haftalar kala yarattığı suni bir kriz var. Yıl sonuna kadar ya uzlaşılacak ya da uzlaşılamayacağı ortaya çıkacak. Binlerce yıldır orada olduğu varsayılan doğal kaynaklara gazı kaçacak gazoz muamelesi yapmaları sadece bir provokasyon. Bunu bütün dünya görüyor. Avrupalı muhataplarımıza hep söylüyoruz: Türkiye'nin orada attığı adımlar, aksiyon değil reaksiyon. Aksiyon durduğu anda reaksiyon da durur. Aksiyon derinleşince reaksiyon da derinleşir.
- BDP'DEN AVRUPALI DA RAHATSIZ: İlerleme Raporu'nda KCK operasyonları yer alabilir, ama Kürt sorunu şu ana kadar çok karşımıza çıkmadı. Avrupalılar da BDP'lilerin tavrından rahatsız. 'Terörü kınayın' çağrısı yapıyorlar ama BDP bunu yapmıyor.

YETER BU ŞIMARIKLIK
Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 70'i Türkiye'nin sınırında. Türkiye'nin katkısı olmadan Avrupa'nın bu enerji kaynaklarına ulaşması mümkün olmazken, Rum kesimi hem enerji faslını tek taraflı olarak engelliyor, hem de yeni bir kriz yaratıyor. Artık 26 ülkenin Rum Kesimi'ne 'yeter bu şımarıklık' deyip hizaya sokmalarının da vakti geldi. Ama onlar İlerleme Raporu'ndaki Kıbrıs paragrafını etkilemek için olayı Türkiye'nin bir tehdidi olarak göstermeye çalışıyor. Halbuki tehdit yapan Rum Kesimi.

AVRUPA KENDİ AYAĞINA SIKIYOR
Avrupa kendi ayağına sıkıyor. Türkiye Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisine, en güçlü ordusuna sahip. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi. Genç, dinamik, yetişmiş, eğitimli nüfusu var. Enerjide kritik bir ülke.Buna rağmen istemiyorlarsa bu onların sorunu.
- ÜLKELER DEĞİL, LİDERLER İSTEMİYOR: Avrupa'da Türkiye'nin üyeliğini istemeyen ülkeler değil, istemeyen liderler var. Türkiye'nin üyeliği oy birliği ile alınmış bir karardır. 15 ülke karar aldı. 'Şimdi bulsunlar 27'yi gelsinler' diyorum. Avrupa'da bir iki lider siyasi istismar yapacak diye Türkiye'nin 52 yıllık hedefini gözden geçirecek değilim. Bu zihniyet de değişir, ya Sayın Sarkozy ikna olur ya da farklı bir şey olur.

AB ülkelerinde tutukluluk süresi
Türkiye'de 2011 yılı başından itibaren CMK 102. maddenin yürürlüğe girmesiyle yargılama aşamasında en uzun tutukluluk süresi terör ve anayasal düzene karşı işlenen suçlarda 10 yılla sınırlandı. Tartışmalar, Hizbullah sanıklarının serbest bırakılması, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının uzun tutukluluk süreleriyle tekrar gündeme geldi. İşte bazı AB ülkelerinde süreler:  
- Fransa'da ve İngiltere'de ilkesel olarak tutuklu yargılama süresinin 1 yılı aşmaması öngörülüyor. Mevzuata göre asliye cezalık suçlarda 4 ayı geçemiyor.  
- Belçika'dabir yılı geçemiyor.
- Almanya'da 6 ayla sınırlı. Tutuklama sebeplerinin sürmesi şartıyla mahkeme kararıyla 6 ayı aşabiliyor.
- İtalya, Portekiz, İspanya, Yunanistan'da özel nitelikli suçlarda tutukluluk süresi 2 yılı geçemiyor.    (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER