Dünya Türkleri İstanbul’da Buluşuyor

Dünya Türkleri İstanbul’da Buluşuyor

Dünya Türkleri İstanbul’da Buluşuyor
Dünya Türkleri İstanbul’da Buluşuyor

 
Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM Türk dünyası ve diasporasının altmışa yakın ülkedeki akademisyen, düşünce ve kanaat önderlerini İstanbul'da buluşturuyor.

21-22 Ekim 2010 tarihlerinde düzenlenecek olan “Türk Konseyi, Türk Diasporası ve Sosyoekonomik İş Birliği” ana temalı “DÜNYA TÜRK FORUMU”na katılmak üzere dünyanın dört bir yanından katılımcılar İstanbul'da bir araya gelecek.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada küreselleşmeyi ülkemiz açısından bir risk olmaktan çıkarıp fırsata dönüştürecek en temel imkânlardan birinin Türk Dünyası olduğunu söyledi. Kullandıkları “Türk Dünyası” kavramının, coğrafi ve kültürel olarak, tüm Türk soylu halkları kapsadığını, Orta Asya ve Türkistan kavramlarından daha geniş bir anlamı ifade ettiğini belirtti. Şensoy “Türk Dünyası; Orta Asya'ya ek olarak Türkiye, Avrupa, Kafkasya, Çin ve Rusya Federasyonu içindeki Türki bölgeler ile Türk diasporasını kapsar. Kavram aynı zamanda tüm Türk Cumhuriyetleri ile özerk Türk Cumhuriyetleri ve topluluklarını ifade eder” dedi.

HEDEF SAĞLIKLI BİR KURUMSALLAŞMA
Devlet ve devletler düzeyinde alınan inisiyatiflere sivil, entellektüel ve kurumsal bir süreç inşa ederek katkıda bulunmak amacında olduklarını ifade eden Şensoy “Dünyadaki bütün Türk diasporalarının sorunlarını gündeme taşımak, Türkiye ile olan iletişim ve etkileşimlerinin güçlenmesinde rol almak entellektüel camia, medya ile politik karar alıcılar nezdinde sürecin ilgi görmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Mevcut reel politiği göz ardı etmeden sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçlara duyarlı ve aydınlık bir gelecek arayışında bulunacağız” dedi.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ilk buluşma sonunda sürdürülebilir, sağlıklı bir entellektüel kurumsallaşma hedeflediklerini belirtti.

Grand Cevahir Hotel'de yapılacak olan Dünya Türk Forumu'nun açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil AKINCI, TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil HASANOV, Mardin Valisi Hasan DURUER, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Baghdad AMREYEV, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İSEN, MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli adına TBMM İzmir Milletvekili Şenol BAL, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU adına TBMM Balıkesir Milletvekili Hüseyin PAZARCI, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İRBEÇ, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat MERCAN, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Dussanbay KASSEİNOV, Kosova Cumhuriyeti Çevre Bakanı Mahir YAĞCILAR ve Azerbaycan Diaspora Bakanı Nazım İBRAHİMOV yapacak.

TÜRK DÜNYASININ ÖNEMLİ KONULARI MASADA
Forum'da 21 Ekim tarihindeki ilk gününde ilk iki oturumda “Küresel ve Bölgesel Sorunların Türk Dünyasına Yansımaları”, üçüncü ve dördüncü oturumda “Türk Dünyasında STK'lar ve Sivil Toplumun Gelişimi Önündeki Sorunlar” beşinci oturumda “Eğitim - Bilim - Kültür Alanında İş Birliği ve Türk STK'ların Rolü” konuları masaya yatırılacak.

Forum'un 22 Ekim tarihindeki, altıncı oturumunda “Yabancı Düşmanlığı, Sosyal Dışlanma ve Türk Diasporası”, yedinci oturumunda “Türk Kültürünün Kurucu Öğeleri: Bütün İnsanlık İçin Bir Evrensel Değerler Projemiz Var mı?”, sekizinci oturumunda “Türk Kültür Alanı”: Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloğa 1”, dokuzuncu oturumda “'Sözde Soykırım', Türk Diasporası ve İş Birliği” onuncu oturumda ise “'Türk Kültür Alanı': Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloğa 2 - Mardin Örneği” konuları müzakere edilecek.

ATAA - Türk Amerikan Dernekleri Kurulu Başkanı Günay Evinch de konuşmacı olarak katılıyor.

Grand Cevahir Hotel'de Balo 1 ve Balo 2 salonlarında yapılacak Dünya Türk Forumu TASAM Başkanı Süleyman Şensoy'un yöneteceği “Sosyoekonomik İş Birliği Konusunda Mevcut Durum, Yeni İş Birliği Alanları ve Kurumsallaşma” başlıklı onbirinci oturumla sona erecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER