Devletin "kapatın" dediği kuyudan "petrol" fışkırıyor!

Devletin "kapatın" dediği kuyudan "petrol" fışkırıyor!

 Devletin
Sarıkız bölgesinde Türkiye’nin 20 günlük ihtiyacını karşılayacak petrol çıktı


Ahmet ÜNSAL / MANİSA (AHT)

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü'nün 1998-2000 yılları arasında "Burada petrol yok. Kuyuları kapatalım" dediği Manisa'nın Alaşehir İlçesi Sarıkız bölgesinde petrol bulan Extrem şirketi, Suudi Arabistan kalitesindeki ürünü varillemeye başladı. Merkezi Ankara'da bulunan Merty Enerji ve Extract adlı yabancı şirketin ortaklığında çıkarılan petrol, İzmir Aliağa'daki Petkim Rafinerisi'nde işlenmek üzere gelecek hafta yola çıkılacak.

Extrem şirketi Genel Koordinatörü Petrol Mühendisi Tayfun Atalay, "Devletin bile (Burada petrol yok) dediği bölgede inatla, yılmadan, yıllarca gece gündüz çalıştık. Önce petrolün varlığını ispatladık daha sonra petrolü varillemeye başladık. Batı Anadolu'da bu bir milattır. Biz tarihi ve teorileri tersine döndürdük. Burada hem ülkemiz hem de Türk mühendislerinin başarısı var" dedi.

ŞU ANA KADAR 1500 VARİL ÇIKTI
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, merkezi Ankara'da bulunan Merty Energy petrol şirketi ve yabancı sermayeli Extract adlı petrol arama şirketi Extrem adında bir konsorsiyum oluşturup 2 yıl önce petrol aramaya başladı. Kasım 2008'de açılan Sarıkız-2 kuyusuyla bin 843 metrede petrol bulundu. Sarıkız-2 kuyusundaki çalışmalara ağırlık veren şirket, 1843 metreden son 20 günde stok tankerlerine 30 gravite Arabistan petrolü kalitesinde 1500 varil petrol çıkardı. Devlet desteği almadan 12 milyon dolar gibi bir para harcayarak petrole ulaştıklarını dile Extrem Genel Koordinatörü Tayfun Atalay, Alaşehir'de ruhsat aldıkları 50 bin hektar alanda çalışma yaptıklarını ifade etti. Atalay, şöyle konuştu: "Petrol çok zor çıkarılan ve yüksek maliyetli araştırmaya dayanan bir ürün. Bir kuyunun maliyeti 3 milyon doları aşıyor. Alaşehir'de bu kuyudan alınan sonuç doğrultusunda Ekim ayı içerisinde Sarıkız-3 kuyumuzu açmaya başlayacağız."

GÜNLÜK 3 BİN VARİL ÜRETİME ÇIKACAK
Alaşehir'de toplam 30 kuyu açmayı hedeflediklerini belirten Atalay, şu anda bir kuyudan günde 100 varil ortalama verim almayı planladıklarını ifade etti. Atalay, "Biz ilk aşamada açacağımız Sarıkız-3 kuyusunu devreye koyarak günde 100 varilden 300 varille yolumuza devam edeceğiz. Bölgede 30 kuyu daha açıldığında ise günlük üretimimiz 3 bin varile çıkacak. Alaşehir'de bizim yaptığımız araştırmalara göre 11 milyon varil petrol bulunuyor. Sarıkız-2 kuyusundaki petrolün gravitesi Suudi Arabistan'da çıkartılan petrole eş değer. Çıkan petrol 30 gravite ayarında" dedi.

EZİNE VE SAMSUN'DA DA PETROL ARAYACAKLAR
Türkiye'de petrol aramak için şirketin girişimleri de olduğunu belirten Tayfun Atalay, Çanakkale Ezine, Samsun Bafra, Trakya, Adana ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapacaklarını ifade etti. Atalay, "Alaşehir halkı hiç merak etmesin. Çok yakında hem de çok yakında Alaşehir, petrolcüler şehri olacaktır. Bölgedeki arazilerin dönüm fiyatı 6-7 liradan satılırken şimdi dönümünün kirası 10 bin liraya çıktı. Bölgedeki arazilerin başına da piyango vurdu" diye konuştu.

SALİHLİ'DE DE ARANIYOR
Merty Enerji Petrol Arama, Eğitim ve Servis Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ongun Yoldemir ise Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne, Alaşehir'den sonra Salihli sınırları içerisinde Gediz Ovası'nda petrol aramak için ruhsat başvurusunda bulunduklarını, resmi müracaatlarının 13 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayınlandığını belirtti. Salihli'de de petrol bulacaklarını ümit ettiklerini ifade eden Yoldemir şunları söyledi: "Yasal prosedür gereği 1 defada en fazla 50 bin hektarlık alanda petrol arama ruhsatı izni verilebiliyor. Biz 47 bin 899, 47 bin 773 ve 42 bin 781 hektarlık olmak üzere toplam 138 bin 453 hektarlık 3 ayrı alanda arama izni verilmesi için talepte bulunduk. Şu anda resmi prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Petrol aramamız için ruhsat onayı verilmesi halinde hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başlayacağız. Çünkü verilecek olan arama ruhsatları 2.5 yıl için geçerli. Onayın çıkması halinde ilk etapta uzmanlarımız Salihli'nin jeolojik ve jeofizik verilerini inceleyecekler. Elde edeceğimiz verilere göre sondaj alanını belirleyeceğiz. Umudun olduğu her yerde bizde varız."

PETROLÜN KALİTESİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR
Kolay üretilebilir olması, taşınabilmesi ve işlenebilmesi sebebiyle dünya petrol talebinin yüzde 90'ı hafif ve orta petrol ile karşılanıyor. Ancak dünya petrol kaynaklarının ancak yüzde 25'ini hafif ve orta derecede petrol teşkil ediyor. Suudi Arabistan'dan çıkan petrolün 38 gravite civarında olduğu belirtiliyor. Alaşehir Sarıkız-2'de 31- 37 olarak belirlendi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109