DEPREMDE İSTANBUL YIKILIRSA TÜRKİYE’DE REJİM DEĞİŞİR

Afet ve Acil Durum Eğitim Enstitüsü’nün kuruluş protokolü İmza töreninde, AKUT Eğitim Kurulu Başkanı Dündar ŞAHİN’in projeyi tanıtım konuşmasını slayt gösterisi eşliğinde yaptıktan sonra, diğer katılımcılardan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki konuşma yaptı.

 DEPREMDE İSTANBUL YIKILIRSA TÜRKİYE’DE REJİM DEĞİŞİR
Ataşehir Marriott Hotel de Ataşehir Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İLGEZDİ, AKUT Başkanı Nasuh MAHRUKİ, AKUT Eğitim Kurulu Başkanı Dündar ŞAHİN’in katıldığı törenle, Afet  ve Acil Durum Eğitim Enstitüsü’nün kuruluş imzaları atıldı.

 Ataşehirweb haber / Recep KENAN

AKUT Eğitim Kurulu Başkanı Dündar ŞAHİN’in projeyi tanıtım konuşmasını slayt gösterisi eşliğinde yaptıktan sonra, diğer katılımcılardan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki konuşma yaptı.

BİZDE OLMAYAN ATAŞEHİR BELEDİYESİNDE, ATAŞEHİR’DE OLMAYAN AKUT’TA

İmza töreninde konuşan AKUT Başkanı Nasuh MAHRUKİ “Kurduğumuz günden bu tarafa AKUT’U daha ileriye götürmeye, daha iyisini daha fazlasını yapmaya çalıştık. AKUT’U bir arama kurtarma takımından sivil toplum kuruluşuna evirildiğini hep beraber gördük. AKUT’UN bünyesinde sadece bir arama kurtarma derneği yok. 15, Yılda geçen sene kurduğumuz vakfı da var. Aynı zamanda bir spor kulübü var, bir iktisadi işletmesi var. Üniversite toplulukları var. Bir yayınevi var.

Bu gün burada Battal İLGEZDİ’nin destekleri ile birlikte Enstitümüz de olacak. Bu bizim hayal ettiğimiz bir proje idi.

2002 Yılından bu yana sektörel eğitimlerle yürüttüğümüz projeyi kurumsal çatı altında hayata geçirmek çok daha planlı çok daha organize sonucu değiştirecek biçimde hareket edilmesini istiyoruz.

Bunu bizim tek başımıza yapmaya gücümüz yetmezdi. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin bu anlamda acil durum yönetimi, afetlere hazırlık konusunda ciddi bir yol kat etmesini sağlayacak biçimde bir iş gücü timine çok ihtiyacımız vardı. Kamu, özel ve üçüncü ‘sektör de denilen’ sivil toplum örgütünün eş güdüm ve iş birliğini sağlaya bilirsek ortaya başka türlü çıkartamayacağımız güç çıkıyor.

 Biz şimdi bunun adımlarını atıyoruz hep birlikte. Ne biz ne Ataşehir Belediyesinin yapabileceği şey bu. Ama bir araya gelip özel sektörün desteğini de alırsak ortaya çıkan sinerji ile tek tek ulaşamayacağımız hedefe ulaşabiliriz.

Burada çok çağdaş bir hamle yapıyoruz hep birlikte. Bunun Ataşehir’e, Ataşehirlilere, İstanbul’a İstanbullulara ve tüm Türkiye’ye faydalı olacağına inanıyorum.

Bizim ihtiyaç duyduğumuz şeylere Ataşehir Belediyesi sahip, Ataşehir Belediyesi’nin yapmak istediklerinin bilgisine biz (AKUT) sahibiz” dedi.



 
FOTO GALERİ  İÇİN TIKLAYINIZ

 

DEPREMDE İSTANBUL YIKILIRSA TÜRKİYE’DE REJİM DEĞİŞİR

Daha sonra konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İLGEZDİ ise Japonya’da deprem oluyor 2 kişi ölüyor biri Türk. Türkiye deprem kuşağında. Bununla ilgili bir enstitü yok. AKUT gitti, kurtardı, kurtarmaya çalışıyor diye basında takip ederdik. Biz Ataşehir’de bu konuda daha profesyonel daha akademik şekilde eğitim vermeye çalışacağız. Van depreminden sonra İstanbul’da bir komisyon kuruldu öyle kaldı. Büyükşehir Belediyesi İlçe belediyeleri ile birlikte depremle ilgili önlemleri alması gerekiyor.

Şehirde plan bütünlüğü yok.  Plan bütünlüğü olmayan İstanbul’da depreme karşı nasıl önlem alacaksınız.

Ataşehir’in % 70’i varoş tıpkı İstanbul gibi. İstanbul’un yapı stokunun % 70’i de 1999 depreminde önce yapılmış. Sonra yapılanlarında ne kadar sağlıklı denetlendiği tartışılır.

Deprem tedbiri diye konuşulanlar insanlar öldükten sonra nereye gömeceksiniz? Böyle saçma tedbir olur mu? Zaten adam ölmüş bırak enkazda kalsın!

Bir an önce bu şehrin planları yapılmalı. Yapı stokunun %70-80’i bozuk olan İstanbul’un yenileme çalışmaları bir an önce başlamalı, kimse kimseyi suçlamadan iş birliği içinde planlar yenilenmeli. Güçlendirme çözüm değil. Biz arkadaşlarla birlikte Adapazarı depremine gittik her şey ortada. Van’da durumu görüyoruz hala barakada yaşıyor insanlar.

Olası bir depremde İstanbul’un % 70’i yıkılır.  İstanbul yıkılırsa Türkiye’de rejim değişir diye düşünüyorum. Bunu iddia ediyorum çünkü İstanbul Türkiye’nin beyni ekonomik olarak ta İstanbul bittiği an Türkiye biter.

O bakımda mutlaka depremle ilgili tedbir alınmalı. Bu projeyi onun için önemsiyorum. Okullar dahil 5000 – 6000 yurttaşımıza eğitim vereceğiz" diye konuştu.

Ataşehir Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu ise; “Yapılan konuşmalarda projenin mahiyeti anlatıldı. Eğitim her işin başı, herkesin mutlaka öğrenecek bir şeyi vardır. Eğitimi olmayan neyi, ne zaman, nerede yapacağını bilemez. Ataşehir yine bir ilki yapıyor. Kaymakamlık olarak bu projeyi önemsiyor ve bize düşen desteği vereceğimizi ifade ediyorum” diye sözlerini tamamladı.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER