Denizlerdeki felaketler KKTC’de konuşuldu

Denizlerdeki felaketler KKTC’de konuşuldu

Denizlerdeki felaketler KKTC’de konuşuldu
KKTC’de Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen 5.Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu, dünyanın pek çok ülkesinden deniz biyologlarını ve sualtı arkeologlarını bir araya getirdi. Festivale katılan efsanevi denizci Captain Cousteau’nun başmühendisi Andre Laban, Meksika Körfezi’ndeki çevre felaketinin temizleme çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Steve Bortone ve Rusya Bilimler Akademisi’nden Dr. Sergey Fazlulin dünyanın her yerinden gelen felaket haberlerini değerlendirdi.

Farklı ülkelerden yüzlerce bilim adamının yıl boyunca yaptıkları deniz ve sualtı araştırmalarının ve gelişen deniz bilimlerinin anlatıldığı Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu ve sualtı film festivali sonuçlandı. KKTC’nin Gazimağusa kentinde Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından 17-20 Mart arasında düzenlenen sempozyuma 9 ülkeden 25 bilim adamı ve akademisyen katıldı. 2010 yılı boyunca yaşanan doğal afetlerin yanı sıra insan hatalarından kaynaklanan kazalarında konuşulduğu sempozyumda, binlerce kişinin ölümüne milyonlarca kişinin evsiz kalmasının nedenleri tartışıldı.

Petrol felaketi balıkçılığı 5 yıl geriye attı

Nisan 2010’da Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon petrol platformunda meydana gelen patlama ve sonrasında yaşanan çevre felaketiyle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Steve Bortone, balıkçılık sektörünün büyük bir yara aldığını söyledi. Milyonlarca varil petrolün denize yayılmasıyla tarihin en büyük çevre felaketlerinden birinin oluştuğunu söyleyen Meksika Körfezi Balıkçılık Yönetimi Konseyi Müdürü Prof. Dr. Steve Bortone, “Lawrence Berkeley Milli Laboratuvarı’nda geliştirilen bir bakteri sudaki oksijeni fazla tüketmeden petrolü yedi. Deniz yaşamını tehlikeye atmadan kirliliği bakteri ile önlemeye çalıştık. Bakteri denizdeki hidrokarbonları ayrıştırırken, sudaki oksijeni fazla tüketmedi. Denizdeki yaşamı korumak için elimizden geleni yaptık. Derin ve açık denizde petrol aranırken çok daha fazla önlem alınması gerekiyor çünkü felaketin verdiği zarar inanılmaz boyutta” dedi. Prof. Bartone, felaketin izlerini silmek için ABD’deki 25 üniversiteden konusunda uzman 110 bilim insanının çalıştığını ve kirliliğin tamamen temizlenmesine rağmen balıkçılığın eski haline gelmesi için 3- 5 yıla daha ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Efsanevi Fransız denizcisi ve bilim adamı Captain Cousteau’nun başmühendisi Andre Laban ise her doğa felaketinin ardından sualtındaki canlı yaşamının büyük zarar gördüğünü, Haiti’deki depremin ve Japonya’daki tsunaminin olumsuz etkisinin uzun yıllar devam edeceğini söyledi. Rusya Bilimler Akademisi’nden Dr.Sergey Fazlulin ise ülkesinde aşırı kuraklık nedeniyle büyük yangınlar yaşandığını, havaya salınan zehirli gazlar nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Festivale Türkiye’den, Selçuk Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, 18 Mart Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nden sualtı arkeologları, deniz biyologları ve araştırmacılarda katıldı. Festivalin yarışma bölümünde ise dünyanın çeşitli denizlerindeki canlı yaşamının fotoğrafları ile denizleri korumaya yönelik çekilen filmler yarıştı. Yarışmada, Kanada, Almanya, İspanya, Portekiz, Meksika, İngiltere, İtalya, Macaristan, Sırbistan, Karadağ, Fransa, Rusya, A.B.D, Türkiye ve KKTC’den fotoğraf ve filmler yer aldı.



Deniz Tutkusu


Ben yeniden denizlere açılmalıyım,
Denizle gök arasında yapayalnız kalmalıyım,
Yüksek bir gemi ve yol gösteren bir yıldız tek isteğim…
Dümenin gıcırtısı, rüzgarın şarkısı ve beyaz yelkenin sallanışı ile
Suları örten buğuyu ve uzaktan söken şafağı seyretmek bütün zevkim .
Evet ben yeniden denizlere açılmalıyım....
John Masefield





YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER