Çanakkale şehitleri yurt dışında da anıldı

Çanakkale Şehitleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Yemen Türk şehitliğinde ve Bakü'de törenlerle anıldı.

Çanakkale şehitleri yurt dışında da anıldı
Girne Boğaz Şehitliği'nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, bakanlar, siyasi parti liderleri, üniversite, dernek, kurum, kuruluş temsilcileri katıldı.
Protokol sırasına göre şehitlik anıtına çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Kurmay Binbaşı Fatih Yasır Akkuş'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, Şehitlik Özel Defteri, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Büyükelçi Akça ve KTBK Komutanı Korgeneral Huduti tarafından imzalandı.

Anıtkabir'e konulmak üzere Boğaz Şehitliği'nden alınan toprak, Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından, Büyükelçi Akça'ya teslim edildi. Akça, toprağı teslim alırken, şehit toprağının en kısa zamanda Anıtkabir'e ulaştırılacağını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN FİİLİ GARANTİSİ VAZGEÇİLMEZ ŞARTIMIZDIR"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Şehitlik Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Aziz şehitlerimiz; her karışı ecdad kanıyla sulanarak Türk vatanı yapılan Kıbrıs'ta, sizden sonraki nesillere korkmadan yaşayacakları özgür bir vatan verdiniz.
Bugün, anavatan Türkiye'nin her alanda sağladığı destekle, özgür olarak yaşadığımız vatanımızda, sizler de emanetinizin emin ellerde olduğunu görerek, huzur içinde yatıyorsunuz. Halen devam eden görüşme sürecindeki hedefimiz her türlü yaşama hakkımızı koruyarak, bizlerin yaşadığı karanlık günleri yeni nesillere yaşatmayacak, yeni çatışmaların, yeni şehitlerin olmayacağı, adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşmaktır. Ortaya çıkacak anlaşmada, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi vazgeçilmez şartımızdır. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan siz aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz."

Büyükelçi Akça da, duygularını deftere şöyle aktardı:

"Aziz şehitlerimiz; Kıbrıs Türkü'nün insanca yaşama hakkı için verdiği kutsal mücadelenin zaferle sonuçlanması uğruna döktüğünüz kanın her damlası, özgürlük mücadelesinin köklerine güç vermeye devam edecektir. Yeni nesiller sizleri daima minnet ve şükranla hatırlayacaktır. Türk ulusunun haklarının korunması ve yüceltilmesi için tarih boyunca canlarını feda eden bütün şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.”

KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti de, özetle şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz; Yüce milletinin engin sevgi ve güvenine mazhar olmuş Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personeli olarak; sizlerin kanlarıyla sınırları çizilen vatan topraklarını, yıllardır bir arada yaşamış ve yaşama kararlılığında olan milletimizin birlik ve beraberliğini, çağdaş, modern, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni sizlerden aldığımız güç, inanç ve özveriyle, Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde sonsuza kadar koruma ve yaşatma azim ve kararlılığındayız. Emanetiniz emin ellerdedir, rahat uyuyunuz.”

YEMEN TÜRK ŞEHİTLİĞİNDE TÖREN

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 97. yıldönümü dolayısıyla, “giden gelmiyor” sözünün anıtı konumundaki Yemen Türk şehitliğinde de geniş katılımlı bir tören düzenlendi.

Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman, Riyad ve Yemen Askeri Ataşesi Kurmay Albay Kerim Acar ve sekreteri Seyit Mahmut Buhari, Yemen Genelkurmay Başkanı yardımcısı Tümgeneral Şerif Muhammed Ahmed ve bazı komutanların yanı sıra, düzenlenen askeri törende yabancı ülke misyon temsilcileri, büyükelçiler, birçok Türk vatandaşı ve Yemenli davetliler Türk şehitliğinde toplandı.

Başkent Sana'daki eski Osmanlı kışlası ve şimdiki Yemen Genelkurmay karargahı ve Savunma Bakanlığı “El Ordi” binasının yanındaki Türk şehitliği, sabahın erken saatlerinde davetlilerin katılımı ile dolarken, tören için tahsis edilen tören taburu ve bando ekibi büyük beğeni topladı. Törende iki ülke istiklal marşları okundu ve anıta çelenk konuldu.

Yemen Genelkurmay Başkanı yardımcısı Şerif Muhammed Ahmed iki ülke kardeşliği ve iki ülke arasındaki benzer askeri geleneklere değinirken, “İki ülke halkının iki elin birleştiği gibi bugün bu anlamlı günde birleştiğini görüyorum” şeklinde ifade kullandı. Ahmed, “Çok eskilere dayanan kültür ve tarihimiz Türkiye'nin son yıllarda güçlenen dış politikası ile daha da yakınlaşmıştır. Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen yıl açılışını yaptığı bu anlamlı anıt, gelişen bu ilişkilerin nişanesidir” dedi.

Tören'de konuşma yapan Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman, “Önemli olan savaşlardan ister muzaffer ister yenik, ama muhakkak savaşın yıkımlarından onurla ve barışla çıkmış olabilmektir” dedi. Çorman, “Türk milleti kendi askerine gösterdiği saygı ve merhameti Çanakkale savaşlarında hayatını kaybeden bütün ülke askerlerine de göstererek tüm dünyaya örnek olmuştur” şeklinde konuştu.

Davetliler şehitlik duvarında asılı olan ve Türk askerlerinin adlarının yazılı olduğu levhaları gezerken, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıldönümü, Türkiye'nin Sana Büyükelçiliği konutunda verilen resepsiyonla devam etti.

AZERBAYCAN'DA DA ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ


18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de de etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında, ilk olarak Türk şehitliği önünde, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Askeri Ataşe Tuğgeneral Yücel Karauz, büyükelçilik personeli, sivil toplum kuruluşları, askeri yetkililer ile Türk ve Azeri vatandaşların da katıldığı bir tören düzenlendi.

Törende, Büyükelçi Kılıç, şehitlikte bulunan anıta çelenk ve karanfil bıraktı. Şehitlik özel defterini de imzalayan Kılıç, Azerbaycan askeri bandosu tarafından çalınan iki ülke askeri marşlarını da törene katılanlarla beraber dinledi.

Büyükelçi Kılıç ve törene katılanlar daha sonra Türk şehitliği yanında bulunan Azeri şehitliğini de ziyaret ederek, çelenk ve karanfil bıraktı.

Etkinlikler kapsamında, ikinci olarak da, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Nuri Paşa salonunda Bakü Askeri Ataşeliği tarafından hazırlanan Çanakkale Şehitleri anma programı düzenlendi.

Askeri Ataşe Tuğgeneral Yücel Karauz, Çanakkale'den önce ve sonra Türk milletinin yaşadığı olayları hazırlanan slaytlar ve kısa filmler eşliğinde anlattı.

AA

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2012, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER