Boşa akan termal kaynak Turizm alanı ilan edilen bölgeye 7 yıldan beri tek bir özel yatırımcı gelmedi.

Boşa akan termal kaynak Turizm alanı ilan edilen bölgeye 7 yıldan beri tek bir özel yatırımcı gelmedi.

Boşa akan termal kaynak Turizm alanı ilan edilen bölgeye 7 yıldan beri tek bir özel yatırımcı gelmedi.
Boşa akan termal kaynak
Turizm alanı ilan edilen bölgeye 7 yıldan beri tek bir özel yatırımcı gelmedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde 23 Temmuz 2003'te Erzurum'da toplanan Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla "termal turizm merkezi" ilan edilen Aziziye ilçesine, 7 yıldan beri tek bir özel yatırımcı gelmedi.

Sağlanan teşviklere karşın Aziziye'nin turizmcilerin ilgisini çekmediğini anlatan Belediye Başkanı Fatih Cengiz, "Termal su, kas, iskelet, ortopedik, nörolojik, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklarına iyi geliyor. Her gün 13 bin kişinin yararlanabileceği termal kaynaklara sahip olunmasına rağmen, yeterli tesis olmadığı için kaplıca suyu boşa akıyor" dedi.

Erzurum- Erzincan karayolunun 18'inci kilometresindeki Aziziye kaplıcalarında Maden Teknik Arama Enstitüsü (MTA) uzmanlarınca yapılan araştırmalarda kaynak rezervinin çok fazla olduğunun ortaya çıktı.

Ancak tesisler yeterli olmadığı için saniyede 110 litre suy boşa akıyor. Kapalı havuzlardan günde ortalama bin kişinin yararlanabildiğini hatırlatan Başkan Cengiz, İçerdiği karbon - hidrojen maddelerden dolayı dünyaca ünlü olan termal su kas, iskelet, ortopedik, nörolojik, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklara iyi geliyor.

Her gün 13 bin kişinin yararlanabileceği termal kaynaklara sahip olunmasına rağmen, tesis olmadığı için su boşa akıyor. Özel sektöre fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi yapılması için tekliflerde bulunduk. Turizmcilerin yatırım yapmaları için her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Zaten alınan kararla yatırım yapacak girişimcilere vergi muafiyeti, SSK prim kolaylığı, bedava arsa ve elektrikte yüzde 50 indirim sağlanacak.

 Yeter ki gelsinler. Kaynaklarımızın boşa akmasına gönlümüz razı olmuyor. Turizm merkezi ilan edilen Aziziye'de tesis yapılması halinde, kaplıca merkezi olacağı gibi yeni istihdam alanları da oluşturulacak" diye konuştu.

KAPLICANIN ÖZELLİKLERİ:

Sıcaklık: 39.4 C, Toplam sertlik: 38 frans, Kalaviyet: yüzde 32, Görünüşü: berrak, Renk: hafif sarı, koku yok, tortu az, Sodyum iyonu: 112mg/ lt, Magnezyum iyonu: 47.4 mg/ lt, Demir ve aliminyum: 3.6mg/ lt, Klor iyonu: 1403.3 mg/ lt, Hidro karbon: 1970.3 mg/ lt, Akım değeri: 6 lt/ sn.

İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER