BOR MADENLERİ ÖZELLEŞMEYECEK'

BOR MADENLERİ ÖZELLEŞMEYECEK'

BOR MADENLERİ ÖZELLEŞMEYECEK'
BOR MADENLERİ ÖZELLEŞMEYECEK'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çok sayıda firmanın özelleştirilmesi için beklediği bor madenleri için kritik bir açıklama yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çok sayıda uluslararası firmanın özelleştirilmesi için tetikte beklediği bor madenleri için kritik bir açıklama yaparak, “Bor madenlerini özelleştirmeyeceğiz. Ne böyle bir düşünce ne de böyle bir eylem var” dedi.

“Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun hazırladığı rapor, TBMM Genel Kurulu’nda ele alındı. Yıldız konuşmasında şu mesajları verdi:
BOR?CİROSU?1 MİLYAR?DOLAR: Devlet, bahçenizde çıkan bor için ‘Bu bor sizin değil, benim’ diyor. 2-3 yıl önce, 300 milyon dolarlık gelir elde edilirken bu rakam, günümüzde 650 milyon dolara çıktı. Dünyanın bu tarz işlenmiş bor cirosu 1 milyar dolar civarındadır ve bunun 650 milyon dolarlık kısmı 6 yıl kadar önce Amerikalı US Borax’ındı. Şimdi Eti Holding dünyada birinci sırada.
YASAK ALANA ÖZEL İZİN: Müracaatlar ve aramalarla alakalı bir kısım değişiklikler yapıldı. Mali yeterlilik şartı getirildi. Özel alanlara ruhsat verilmeden önce milli park, askeri yasak alanlar gibi ilgili kurumlardan izin alma şartı getirildi. Bu alanların ilgili kurumlarla irtibata geçilerek genel müdürlüğümüze bildirilmesi sağlandı. Madencilik yapılmasına imkân olmayan alanlarda ruhsat düzenlemek önlenecek.
ÇANTACILIK ORTADAN KALKTI: Çalışmayacak alanların kamuya tekrar dönüşüyle alakalı olan süreç hızlandı. Bir kimse spekülatif amaçla veya gerçekten burada yatırım yapmamak amacıyla almışsa ve işlemiyorsa, bunun kamuya bir an önce dönmesi sağlanacak. Artık çantacılık ve gereksiz spekülatif ruhsat bulundurma da ortadan kalkmış olacak.

ÖNDER YILMAZ / MİLLİYET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109