BİZİ TÜRKİYE BATIRDI' Yunan medyasından sonra Yunan vekiller de ülkedeki mali krizden Türkiye'yi sorumlu tuttu

BİZİ TÜRKİYE BATIRDI' Yunan medyasından sonra Yunan vekiller de ülkedeki mali krizden Türkiye'yi sorumlu tuttu

BİZİ TÜRKİYE BATIRDI' Yunan medyasından sonra Yunan vekiller de ülkedeki mali krizden Türkiye'yi sorumlu tuttu
BİZİ TÜRKİYE BATIRDI'
Yunan medyasından sonra Yunan vekiller de ülkedeki mali krizden Türkiye'yi sorumlu tuttu

Mali krizdeki Yunanistan'da medyadan sonra Yunan vekiller de ülkedeki ekonomik batışın sorumlusu olarak faturayı Türkiye'ye kesti. Avrupa Parlamentosu'ndaki Yunan vekiller, Yunanistan'ın bütçe açığının muazzam boyutlardaki askeri harcamalar olduğunu belirterek bundan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) ülkeye karşı savaş tehdidinde bulunmasını sorumlu tuttu. Yunanistan'dan gelen üyeler konuyla ilgili bir soru önergesi vererek sorunu Avrupa Parlamentosu gündemine taşıdı. Soru önergesinde, "Yunanistan'ın bütçe açığının temel nedenlerinden b i r i muazzam miktarlara ulaşan savunma harcamalarıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Yunanistan'a karşı savaş tehdidini (casus belli) sürdürmesi, ülkeyi bir silahlanma yarışına zorlamakta, bunun maliyeti Yunanistan Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 4.7'sini oluşturmaktadır. Bu çerçevede Komisyon TBMM'nin Yunanistan'a karşı "casus belli' tehdidini kaldırmasını sağlamak için ne gibi önlemler alacak" denildi.

'SORUNU ARANIZDA ÇÖZÜN'
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Avrupa Parlamentosu'nun Yunanistan kökenli üyeleri Niki Tzavela ve Nikolaos Salavrakos'un "TBMM'nin Yunanistan'a karşı "Casus Belli' ilanına başvurması" konulu soru önergesini yanıtladı. Füle, söz konusu anlaşmazlıkların Türkiye ve Yunanistan tarafından barışçı bir şekilde çözümünü desteklediklerini bildirdi.

KOMİSYON SONUÇTAN UMUTLU
Sınır anlaşmazlıklarına barışçı çözüm ve iyi komşuluk politikası izlemenin, AB'ye katılmak isteyen her ülke için uyulması gerekli temel ilke olduğunu kaydeden Füle, konunun Türkiye için 2005 Ekim ayında uzlaşılan müzakere çerçevesinde belirtildiğini hatırlattı. Füle, "Komisyon, Başbakan Papandreu ve Başbakan Erdoğan'ın son girişimlerine ek olarak Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşme sürecinin olumlu sonuca ulaşmasını ummaktadır" dedi.

Erdoğan, askeri uçuşların durmasını istiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Füle'nin soru önergesine cevap vermesinden bir gün sonra 19 Ekim'de bir Yunan televizyonuna verdiği demeçte, Yunanistan'a zeytin dalı uzatarak, "Biz adalar üzerinde hiç uçuş olmasın istiyoruz. İki ülke kamuoyunun duruma askeri açıdan bakması da önlenmelidir" demişti. Atina ziyareti öncesi SKAI TV'de bir demeci yayınlanan Başbakan Erdoğan, "Yunanistan'ın savaş uçakları çok büyük bir alanda uçuyor. Bizim kıta sahanlığımıza kadar geliyor. Bizim kat edecek bu kadar büyük mesafemiz yok. Bu noktada karşılıklı bir anlayış gerekiyor" diye konuşmuş, bu durumun kendisini üzdüğünü belirtmişti.

SABAH

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER