Birgün sineklerinin ışıkla son dansı

Müthiş Doğa Olayı Yeniden Başladı Bu doğa olayı, her yıl sadece Adapazarı'nda görülüyor ve 3-4 gün sürüyor. Temmuz ayında ortaya çıkan milyonlarca 'Birgün' sineğinin 'ölümle dansı' başladı.

Birgün sineklerinin ışıkla son dansı
İzleyenler, dünyada sadece Sakarya'da görüldüğü belirtilen ilginç olaya hayran kaldı.

Sakarya nehrinde gelişimlerini tamamlayan birgün sinekleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da karaya çıkarak ışık etrafındaki son danslarını yapmaya başladı.

Dün akşam saatlerinde eski Sakarya Köprüsü üzerindeki aydınlatma lambalarının etrafında toplanan ve köprüyü kaplayan milyonlarca sinek, ilginç görüntüler oluşturdu.

Sinekler ışıklar etrafında bir süre uçtuktan sonra öldü.

Yere düşen sinekler yolda beyaz örtü oluşturdu. Bazı vatandaşlar ve balıkçılar, eşine ender rastlanan olayı izlemek için köprüye geldi.

Sürücüler, havadaki sinekler ve beyaz örtü yüzünden zor anlar yaşadı.

Bazı motosikletliler kayarak düştü


1. Ordo (Takım): Ephemeroptera (Birgün sinekleri = Mayıs sinekleri)

Ömürlerinin %99'unu larva veya nimf halinde suda geçirirler. Yaşam süreleri en fazla bir gündür. Erginlerde ağız parçaları ve sindirim sistemi körelmiştir, besin almazlar.

Kanatları üçgen şeklindedir ve ön kanatlar belirgin şekilde arka kanatlardan büyüktür. Arka kanatlar bazen körelmiş de olabilir.
Abdomen 10 segmentlidir. Son segmentin uzaması ve cercus'larla birleşmesi sonucunda, vücut gerisinde 3 adet iplik görünümünde uzantı oluşmuştur. Bunların görevi uçmayı dengelenmeye ve çiftleşmeye yardımcı olmaktır. Çiftleşme uçma esnasında gerçekleşir. Döllenmeden hemen sonra önce erkekler, sonra da dişiler (yumurta bıraktıktan sonra) ölürler.
Erkekte ön bacaklar çok uzamıştır, dişiyi yakalamada görevlidir. "Larvula" adını alan ilk larva evresi 1-3 yıl sürebilir. Pupa yoktur.

Solunum, solungaçlarla ve trake ağı ile donatılmış sonbağırsakla yapılır. Tehlike anında üyelerini veya solungaçlarını atabilirler. Bu olaya "autotomi" adı verilir. Atılan üyeler, daha sonra yenilenebilir.

Yaklaşık 15 familya (aile) içeren bu takım için örnek genuslar (cinsler):

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2012, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER