Başkan İşgal Yılları Sergisi’nde

Başkan İşgal Yılları Sergisi’nde

Başkan İşgal Yılları Sergisi’nde
Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde düzenlenen “BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN” İşgal Yılları Sergisi’ni ziyaret etti. Başkan Zengin “ Geçmişe sahip çıkmadan geleceğe sahip çıkamayız. Bu bilinçle Maltepe Meydanı’nda karanlıklara karşı savaşan atalarımızın öyküsünü anlattığımız sergi serimizin ikincisini açtık. Geçtiğimiz ay Çanakkale Zaferini Maltepe’ye getirmiştik.

 Bu kez işgal yıllarını anlatıyoruz. Milli mücadele ruhumuzu harekete geçiren bu sergilere  evsahipliği yapmak gurur verici” dedi. Maltepe Belediye Başkanı, Araştırmacı/Koleksiyoner Dr. R. Sertaç Kayserilioğlu’nun özel arşivindeki dokümanlardan oluşan “Başın Öne Eğilmesin” Açık Hava Sergisindeki fotoğrafları, ve objeleri tek tek inceledi. Başkan Zengin, işgal yılları sırasında yayımlanan ve birlik çağrısı yapan gazete kupürlerini okudu ve sergiyi ziyaret eden vatandaşlarla sergi üzerine sohbet etti.

Maltepe halkının yoğun ilgi gösterdiği “BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN” İşgal Yılları Sergisinde yer alan objeler arasında; 16 Mart 1920 tarihindeki “Şehzadebaşı Karakol Baskını” ile başlayıp, 6 Ekim 1923 tarihinde şanlı ordumuzun İstanbul’a girişine kadar ki sürede, işgal İstanbul’u başta olmak üzere, yurdumuzun işgal yıllarında geçirdiği evrelerden fotoğraflar yeralıyor.  Milli Mücadeleye çağrı/propaganda kartpostalları, işgal dönemi sansürlü mektupları, işgal birliğince yollanmış resmi yazışmalar, işgal dönemi gazeteleri, yurt sathında yapılmış işgalden kurtuluş tören fotoğrafları, vs. dokümanlar bulunuyor. Mart ayında Maltepelilerle buluşan yaklaşık 140 bin kişi tarafından izlenmiş olan “Ana Ben Gidiyom Düşmana Karşı” sergisinin devamı niteliğinde olan “BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN” İşgal Yılları Sergisi’ni 01 Mayıs 2011 tarihine kadar 08-22.00 saatlerinde gezilebilir.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109