Babaların anne gibi olduğu ülke; İsveç

Babaların anne gibi olduğu ülke; İsveç

Babaların anne gibi olduğu ülke; İsveç
Babaların anne gibi olduğu ülke; İsveç


İsveç’te babalara bir çocukları olduğunda 18 ay doğum izni verilmesi, ülkedeki erkek kültürünü de derinden dönüştürüyor.

Son 18 ayımı evde çocuk bakarak geçirdim’’ diye yazıyor popüler web sitesi Slate’te Nathan Hegedus. ‘’İşsiz değilim. Gerçek bir işim var. Ancak İsveç’te yaşıyorum. İsveç’in refah devleti anlayışı sayesinde bebeğim olduktan sonra tam 1,5 yıl izinli sayıldım. Evet, bütün bu süre boyunca maaşım da ödendi.’’

Hegedus, izinde olduğu aylar boyunca çocuklarıyla vakit geçirirken, ‘çalışan baba’ imajında devrimsel bir dönüşüm yaşandığını farketmiş. Çocukları artık onu bir anne gibi kendilerini besleyici olarak görüyorlar. Ve hep de öyle görecekler.

Son 15 yılda Stockholm sokakları bebek arabası iten babalarla dolmaya başladı. Çok değil 1995 yılından İsveçli babaların sadece yüzde 6’sı bir çocukları olduğunda doğum izni kullanıyordu. Günümüzde artık İsveçli babaların yüzde 80’i belli sürelerde bu izni kullanıyor.


Nathan Hegedus, kızıyla beraber

Şöyle devam ediyor anlatmaya Hegedus:
İşin eğlenceli kısmı şu: Babalar da anneler gibi hareket etmeye başlıyor. Parkta çocukları oyun oynarken onlar da kendi aralarında, çocuk kakasından konuşuyorlar. Çocuklarının uyuyup uyumadığından, yorgun olup olmadıklarından, çocuğun ilk yürüyüşünden. Spor yok, politika yok, arabalar yok. Bu babalar birbirlerine işlerini de sormuyorlar.’’


(Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109