Ay'a ilk ayak basan, Neil Armstrong öldü!

Ay'a ilk ayak basan kişi olarak tüm dünyada tanınan astronot Neil Armstrong, 82 yaşında hayata veda etti.

Ay'a ilk ayak basan, Neil Armstrong öldü!
Armstrong'un ailesi tarafından yapılan açıklamada ağustos ayı başında kalp ameliyatı geçiren astronotun bazı komplikasyonlar nedeniyle öldüğü belirtildi.

Armstrong, Ay'a 20 Temmuz 1969'da giden Apollo 11 uzay aracının komutanıydı.

Ay'a ilk ayak basışı sırasında Dünya'dan kendisini dinleyenlere telsizden söylediği ''Benim için küçük, insanlık için dev bir adım'' sözleriyle hatırlanan Armstrong, bu sözlerin ardından astronot arkadaşı Edvin ''Buzz'' Aldrin ile Ay yüzeyinde 3 saat dolaşmıştı.

Neil Armstong kimdir?


Neil Armstrong (d. 5 Ağustos 1930 - ö. 25 Ağustos 2012), ABD'li astronot, Ay'a ilk ayak basan insan.Neil Armstrong, 13 Ağustos 1930'da Wapakoneta, Ohio'da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimi sırasında izcilik yapmıştır.

20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk ayak basan insan unvanını kazanmıştır. Ay'a ayak bastığında ilk söylediği tarihi cümle şudur:
 
Bu benim için küçük bir adım, ama insanlık için dev bir adım.
 
Kore üzerinde Deniz Kuvvetleri Pilotu olarak 78 saat uçuş yapan Armstrong 1971 yılında NASA'dan ayrılarak Cincinnati Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.
 
1979 yılına kadar uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak çalışmıştır. 1985'ten 1986'ya kadar Uluslararası Uzay Komisyonu'nda hizmet vermiştir. 1986 yılında Challenger kazasının araştırma komisyonuna başkan yardımcısı olarak atandı. Armstrong evli ve iki çocuk babasıdır. Şu anda Ohio'da yaşamakta ve hastalığıyla mücadele etmektedir.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2012, 23:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER