Akdamar aydınlığa kavuştu

Akdamar aydınlığa kavuştu

Akdamar aydınlığa kavuştu
Akdamar aydınlığa kavuştu
Tarihi dokuya zarar vermeden, güneş enerjisiyle ışıklandırma yapıldı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından hazırlanan ''Akdamar Adası Solar PV'' projesi ile Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nın ışıklandırılması yapıldı.

Proje Koordinatörü Sinan Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın önemli kültürel değerlerinden biri olan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nın güneş enerjisi ile aydınlatılması amacıyla ''Akdamar Adası Solar PV'' projesinin hazırlandığını belirterek, 4 ay süren hazırlık aşamasının ardından adaya güneş enerjisi istasyonu kurulması için yüklenici firmanın, 19 Temmuzda çalışmalara başladığını söyledi.

İstasyonun, adada görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından belirlenen bölgeye bir ay gibi kısa bir sürede kurulduğunu vurgulayan Sarıkaya, şunları kaydetti:

''Akdamar Adası'ndaki Akdamar Anıt Müzesi, daha önceleri belirli tarihlerde jeneratör ile ışıklandırılmakta ve bu ışıklandırma yıllık 50 bin TL'ye mal olmaktaydı. Bu gideri göz önünde bulundurarak hazırladığımız proje sayesinde yıllık enerji tüketimi 15 bin kilowat saat olan Akdamar Adası'na, yıllık 25 bin kilowat saat enerji üreten ve kullanım ömrü yaklaşık 25 yıl olan güneş enerjisi PV istasyonu kuruldu. Yaz döneminde adadaki elektrik ihtiyacının 2 katını, kışın ise kendi ihtiyacını karşılayacak olan istasyon, 150 bin TL'ye mal oldu. Bu sistemle sadece anıt müzenin değil, tüm adanın yaz-kış ışıklandırılması sağlanacak.''

Sarıkaya, adanın güney cephesine kurulan ve 145 adet polikristal PV panelden oluşan istasyonun 250 metrekarelik bir alan kapladığını bildirerek, Türkiye'deki en büyük güneş enerjisi PV istasyonlarından birisi olduğunu ifade etti.

İstasyonun kurulmasının ardından adanın dış aydınlatmasında da son teknoloji projektör ve ampullerin kullanıldığını anlatan Sarıkaya, Akdamar Anıt Müzesi'nde 19 Temmuzda yapılacak ayin öncesinde iç aydınlatmaya yönelik de çalışma başlatıldığını dile getirdi.

Sarıkaya, tarihi dokuya zarar vermeden kilisenin içini aydınlatmak amacıyla 5 adet akülü taşınabilir aydınlatma sistemi siparişi verildiğine değinerek, aydınlatmada kullanılacak akülerin de güneş enerjisinden elde edilen enerji ile şarj edileceğini belirtti.

Van'ın, Türkiye'de, güneş enerjisinden yararlanılan gün sayısı yönünden Antalya ve Karaman'dan sonra üçüncü sırada yer aldığını anımsatan Sarıkaya, ''Söz konusu proje ile hem kentin güneş enerjisi potansiyeli, hem de uluslararası arenada önemli bir kültürel varlık olan Akdamar Adası'nın turizm potansiyelinin artırılması amaçlanmıştır'' dedi.

Sarıkaya, ilk ışıklandırmanın yarın akşam yapılacağını söyledi.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109