ABD Irak'tan çekildi, ajanlara gün doğdu

ABD Irak'tan çekildi, ajanlara gün doğdu

ABD Irak'tan çekildi, ajanlara gün doğdu
ABD Irak'tan çekildi, ajanlara gün doğdu
Son ABD muharip güçlerinin Irak'tan çekilmesiyle birlikte Irak'ta 12'si eski 7'si yeni 19 ABD ve İngiliz özel güvenlik şirketinin tam anlamıyla kamp kurduğu anlaşıldı.

ABD yönetimi tarafından, ihracat kurallarına ihlal ettiği gerekçesiyle 42 milyon dolar cezaya çarptırılan Xe Service (eski adıyla Blackwater) firması ile ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıktı.

Son ABD muharip güçlerinin Irak'tan çekilmesiyle birlikte Irak'ta 12'si eski 7'si yeni 19 ABD ve İngiliz özel güvenlik şirketinin tam anlamıyla kamp kurduğu anlaşıldı. Bu şirketlerin Irak'ta yaptığı anlaşmaların tutarı ise 3 milyar doları aşıyor.

AJANLAR ÇALIŞIYOR
Sabah gazetesinin haberine göre; ABD, Irak'tan çekilmeden önce de ilginç bir taktik uyguladı. Irak'ta görev yapan özel güvenlik şirketlerine Irak'lıların yanı sıra yönetici konumda çok sayıda emekli istihbarat ajanı yerleştirildi. Kuzey Irak bölgesinin yanı sıra özellikle orta ve güney Irak'ta görev yapan şirketlerde çok sayıda emekli asker ile emekli CIA, FBI, MI5, MI6 ve Mossad ajanı çalışıyor. Muharip ordu gibi görevi yapıyor Ağır silahlarla donanımlı şirketler tam anlamıyla özel ordu yapılanması ile hareket ediyor. Güvenlik şirketlere düşük yoğunluklu çatışmalar, konvoy güvenliği, savunma teknikleri, kriz yönetimi, güvenlik danışmanlığı, güvenlik eğitimi ve organize suçlar konularında deneyimli. Irak'ta görev yapan şirketlerden bazıları:

XE SERVICE (BLACKWATER): ABD merkezli şirket 2007 yılı içinde Irak'taki faaliyetleri nedeniyle tartışmalı duruma geldi.
TITAN CORPORATION: ABD'li şirket Savunma Bakanlığı, istihbarat ajansları ve diğer kamu kurumları için iletişim hizmetleri sağlıyor.
CALIFORNIA ANALYSIS CENTER, INC: Irak'ta Ebu Garib hapishanesi skandalı ile gündeme geldi.
SANDLINE INTERNATIONAL: Londra merkezli İngiliz özel askeri şirket Basra bölgesinde görev yapıyor.
MILITARY PROFESSIONAL RESOURCES INC: 12 bin 500 emekli asker, polis ve istihbaratçı personel çalışıyor. Bağdat'ta görev yapıyor.
VINNELL CORP: Haziran 2003'te yeni Irak ordusunu eğitmesi için Vinnell Corporation ile 48 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı. Sözleşme hükümleri sürüyor.

MİT'TEN UYARI
ABD Dışişleri Bakanlığı'nca 42 milyon dolar cezaya çarptırılan Blackwater şirketi ile ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) tam 4 uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Hazırlanan raporlar Türkiye, Irak ve ABD üçlü mekanizma toplantılarında zaman zaman gündeme geldi. Blackwater ile ilgili ilk uyarı 2007'de yapıldı. Blackwater'in Irak'ta kaçak silah satışı yaptığı iddiaları da yer alıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER