3 bin 200 ton Kırmızı et karkas alım ihalesi yapıldı

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yüzde 30'lara varan artışa müdahale etmek amacıyla dün 3 bin 200 tonluk donmuş karkas et alım ihalesi yaptı.

3 bin 200 ton Kırmızı et karkas alım ihalesi yapıldı
3 bin 200 ton Kırmızı et karkas alım ihalesi yapıldı

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışa müdahale etmek amacıyla dün düğmeye bastı.

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yüzde 30'lara varan artışa müdahale etmek amacıyla dün 3 bin 200 tonluk donmuş karkas et alım ihalesi yaptı.

İhalesi yapılan etlerin bu ay içinde piyasaya girmesi sağlanacak. Bu etler, şarküterilere ve yemek sanayicilerine verilecek. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, Kurban Bayramı'na kadar daha yüksek miktarlı et ithalatının süreceğini belirterek, "Sonbaharda canlı hayvanların da piyasaya girmesiyle hedefimiz et fiyatının 23.5 TL'ye inmesi. Şu anda maliyete göre yüzde 10'luk bir fiyat balonu var" dedi

Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesine yönelik olarak Genel Müdür Kasım Piral, şu mesajları verdi:

DAHA BÜYÜK DİLİMLERLE ALIM OLACAK: Kırmızı et fiyatındaki hareketlilik üzerine piyasaya müdahale kararı alındı ve bu ihale yapıldı. Son 1 yıldaki fiyat artışı yüzde 28 civarında oldu. Piyasayı karkas et ile dengelemeye çalışacağız. Piyasanın ihtiyacına göre ihaleler ve müdahale devam edecek. İhtiyaca göre daha büyük dilimler halinde ihale yapılacak.

AMAÇ PSİKOLOJİK ETKİYDİ: 3 bin 200 ton az bir miktar ama yine de piyasaya etkisi olur. Bu ihaledeki amaç, müdahale kurumunun varlığını ortaya koymaktı. Piyasaya önümüzdeki süreçte daha büyük alımla müdahale edeceğiz. Psikolojik etkisi de olacak. Et girişi ağustos ayı içinde yapılacak ve operasyon başlayacak.

ARTIK SOĞUTULMUŞ ET ALACAĞIZ: Canlı hayvan ithalatının piyasaya etkisi uzun vadeli oluyor. Karkas et daha kısa vadede çözüm ve anlık müdahale için kullanıldı. Dondurulmuş olarak girecek karkas ete şarküteri sanayicileri ve yemek sanayicilerinin ihtiyacı var.

HELAL KESİMLİ ET GELECEK: AB'nin hayvan hastalıklarında akredite ülkelerinden, helal kesimli etler gelecek.

FİYATLAR YÜZDE 10 GEVŞER: Hedefimiz şu anki piyasa fiyatlarının yüzde 10'luk gevşemesi. Türkiye'de hedeflediğimiz fiyat, 23.5 TL. Şu anki üretim maliyetlerine göre bu fiyat makul. Yüzde 10'luk bir volüm var maliyetlerin üzerinde.

KURBANA KADAR SÜRECEK:
Bu müdahaleyi ağustos ve eylül için öngörmüştük. Kurban Bayramı sonrası gelişmelere bakacağız. Ancak bayramla birlikte et arzı ve fiyat gevşemesi olur. Yıl sonuna kadar da fiyatta hareketlenme olmaz. Sonbaharda da piyasaya et arzı olur ve fiyatta istikrar oluşur.

Et fiyatları AB’nin iki katı oldu
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz: 'Et fiyatları AB'den 2 kat daha pahalı' Yıllık fiyat artışının yüzde 30′a yükseldiği kırmızı et fiyatları tartışma konusu oldu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Tarım Bakanlığı’nın başlattığı et ithalatının fiyatları indirmeye yetmeyeceğini belirtti. Merkez Bankası da et fiyatlarındaki artışın enflasyona olumsuz etkisine dikkat çekmişti.

Merkez Bankası, Salı günü Temmuz ayına ilişkin açıkladığı aylık fiyat gelişmeleri raporunda, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesinin gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çekmişti. Tarım Bakanlığı geçtiğimiz günlerde et ithalatı kararı almış; bu kapsamda bakanlığa bağlı Et ve Süt Kurumu 550 ton ve 3,200 ton olmak üzere iki ithalat ihalesi gerçekleştirmişti. Bünyesinde Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (Etbir) ile Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’ni (Setbir) de bulunduran TGDF’nin basın toplantısında konuşan Kopuz, “Ete bir yılda yapılan zam yaklaşık yüzde 30. Fiyat artışı daha da devam ediyor… Bakanlık da fiyatları stabilize etmek için ithalat hamlesini yapıyor” dedi ve ekledi: “Ama mevcut ithalat, fiyatları aşağı çekmeye yetmeyecek; sadece stabil hale getirecek. Çünkü ithalat miktarları çok düşük. Oysa ithalat kalemi spekülatörleri disipline etmekte önemli bir enstrüman.” Besiciyi koruma adı altında tüketiciye yüksek fiyatla et yedirilmemesi gerektiğini ve bakanlığın iradesini net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Kopuz, “Bakanlık 200,000 besilik ithalatına izi verdi. Ancak bunun ne kadarının ne kadar sürede gerçekleştirileceği fiyatlar açısından belirleyici olacak. Angajman neyse yapılmalı. Bu angajmanları yapmazsa besici meydanı boş bulur, zammı yapar” diye konuştu.

FİYATLAR AVRUPA BİRLİĞİ’Nİ İKİYE KATLADI


Şu anda et fiyatlarının, AB ülkelerindekinin iki katı olduğunu söyleyen Kopuz; Türkiye’de 1,400 liranın üzerinde seyreden buzağı fiyatının, AB’de ortalama 270 euro yani 825 TL seviyesinde olduğu örneğini verdi. Kopuz, “Aynı şekilde 250 kiloluk besilik dana fiyatı AB’de ortalama 2.43 euro/kg iken ülkemizde 15-17 TL /kg seviyesinde. Yani iki kat daha pahalı” dedi. Kurban Bayramı’nın yaklaşmış olmasının fiyat artışlarında bir etken olduğunu, fakat tek neden olmadığını söyleyen Kopuz, et fiyatlarındaki artışın bir senelik süreç olduğuna dikkat çekti. Kopuz’un verdiği bilgiye göre, Kurban Bayramı’nda 3-3.5 milyon kesim olması öngörülürken; bazı besiciler ve spekülatörler hayvanlarını kesime göndermeyerek bekletiyorlar. Kısa vadede ithalat silahının spekülatörleri önlemek için önemli bir enstrüman olduğunu; uzun vadede ise Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarının revize edilmesi zorunluluğu bulunduğunu söyleyen Kopuz şöyle konuştu: “Bunun için yapılması gerekenler; yem bitkileri ve yem hammaddelerinin üretiminin artırılması, hayvancılık politikalarının belirlenmesinde en önemli rolü oynayan tarım istatistiklerinin gözden geçirilmesi, küçükbaş hayvan sayısının artırılması, destek miktarlarının beş yıllık dönemler halinde belirlenmesi, modernize olamayan mezbahaların kapatılması için belirlenen son sürenin bu sene sonunda yeniden ertelenmemesidir. Bu önlemler alındığında fiyatlar stabil hale gelebilir.”

ET BALIK KURUMU, ŞUBELERİ ADRES VE TELEFONLARI


Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2015, 14:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER