Google Motorola Mobility birleşmesine onay çıktı!

İnternet arama motoru Google'ın, Motorola Mobility'i 12,5 milyar dolara satın alması anlaşmasına ABD ve Avrupa Birliğinden (AB) onay verildi

Google Motorola Mobility birleşmesine onay çıktı!

ABD ve AB antitröst kuruluşlarının, Google'ın, Motorola Mobility'i satın alması anlaşmasına onay vermesi, Google'ın 13 yıllık tarihindeki en büyük anlaşmayı tamamlaması konusunda önemli bir adım atmasının yolunu açtı. Google'nın, Motorola Mobility'nin kontrolünü tam olarak ele geçirmeden önce Çin, Tayvan ve İsrail'deki antitröst kuruluşlarının onayını da alması gerekiyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın, Motorola Mobility'ye sahip olmasının cep telefonu piyasasında rekabeti azalatacağına dair kanıt bulunmadığını açıkladı.

Google'ın baş hukuk müşaviri yardımcısı Don Harrison, iki şirket arasındaki anlaşmanın, ''rekabeti artıracağını, tüketicilere hızlı yenilikler, daha fazla seçim ve mükemmel kullanıcı deneyimi sunacağını'' belirtti.

Google'ın, Motorola Mobility'yi bünyesine katarak 17 binden fazla patent hakkını ele geçirmesi rakipleri Apple, Microsoft ve diğerleriyle akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve diğer cep telefonu cihazları piyasasında kontrolü ele geçirmede gireceği rekabette önemli bir unsur olacak.

Satın alma anlaşmasına onay veren AB, aynı zamanda Motorola Mobility'nin patentlerini agresif biçimde uygulaması konusunda kaygılarını gündeme getirdi.

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia, piyasa düzenleyicilerin, ''özellikle artan biçimde patentlerin stratejik kullanımı olmak üzere sektördeki bütün piyasa oyuncularının tutumu konusunda sıkı gözetimini sürdüreceğini'' ifade etti.

Piyasada aynı zamanda, Motorola Mobility dahil farklı şirketlerin ürettiği 250 milyondan fazla cep telefonu cihazında kullanılan Google'ın Android işletim sisteminin kullanımı konusunda da kaygılar bulunuyor. Google'ın, Motorola Mobility'ye Android işletim sisteminin daha gelişmiş sürümünü vermesi ya da bu sistemi diğer cep telefonu üreticilerine vermemesi halinde bunun rekabete zarar verebileceğinden endişe ediliyor.

Her ne kadar Android işletim sistemini bütün cep telefonu üreticilerine sağlayacağı sözü verse bile Google'ın, ayrımcılık yapması durumunda cep telefonu üreticileri Microsoft, Research in Motion ve Hewlett-Packard'ın yanı sıra diğer şirketlerin cep telefonu yazılımına bel bağlamayı sürdürecek.

Avrupalı piyasa düzenleyicileri Google'ın, Motorola Mobility'yi tamamıyla kontrolü altına aldıktan sonra Android işletim sistemini diğer cep telefonu üreticilerinin kullanmasını engellemesi konusunda tehlike görmüyor.

Android işletim sisteminin Google'ın diğer hizmetlerinin yayılmasına yardımcı olacağını kaydeden Avrupa Komisyonu, Google'ın, Android işletim sistemini sadece Avrupa'da küçük bir piyasası bulunan Motorola Mobility'nin kullanımıyla kısıtlamasının mümkün olmadığını ifade etti.

Geçen yıl Ağustos ayında Google'ın, Amerikalı cep telefonu üreticisi Motorola Mobility'i 12,5 milyar dolar nakit karşılığında satın alacağı açılanmıştı.

Her iki şirketin yönetim kurullarınca oybirliğiyle kabul edilen anlaşma gereğince Google'ın, Motorola Mobility'nin yüzde 63'lük hissesine sahip olabilmek için Motorola'ya hisse başına 40 dolar ödeyeceği bildirilmişti.

Google, Motorola Mobility'i ayrı bir birim olarak işletmeye devam edeceklerini kaydetmişti.
www.internetsonhaber.com

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2012, 07:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER