Sektör Hastane - Tıp Merkezleri
Yayınlama Tarihi 02 Temmuz 2019
Telefon +902122202222
Resmi Web Sitesi http://www.metabolikcerrahi.com/
Diyabette Akut Komplikasyonlar;

Düşük kan şekeri (hipoglisemi): Kan şekeri fazla düştüğünde, kişi normal fonksiyonlarını yerine getiremeyebilir. Hipoglisemi yaşanması durumunda, şekerli meyve suyu, kesme ya da toz şeker tüketilerek şeker hızla düzeltilebilmektedir.

Laktik asidoz: Vücutta laktik asidin birikmesi sonucu meydana gelmektedir. Hücreler enerji için glikoz dışında yakıt kullandıkları zaman laktik asit oluştururlar. Çok sık görülmeyen bu durum genel olarak tip 2 diyabetli bireylerde görülmektedir.

Ketoasidoz: İnsülin yokluğuna bağlı ağır bir durum olan ketoasidoz diyabetik koma olarak da bilinmektedir. Genel olarak tip 1 diyabetli bireylerde sık rastlanılan bir durumdur.

Bakteriyel enfeksiyonlar: Diyabetli bireyler, tırnak ve ciltlerinde daha sık olmak üzere tüm organlarda bakteriyel kaynaklı hastalıklara daha açık olan hastalardır.

Diyabette Kronik Komplikasyonlar;

Kan şekeri seviyesinin uzun süre yüksek olması, büyük ve küçük damarları, sinirleri tahrip etmektedir. Tahribat hangi organda yaşanırsa o organda sorunlar görülmektedir.

Retinopati (gözlerin hasar görmesi): Yetişkinlerde meydana gelen körlük ve görme bozukluklarının başında gelmektedir.

Nefropati (böbreklerin hasar görmesi): Kontrolsüz tip 1 diyabetli bireylerin %40’ında 50 yaşına geldiklerinde diyaliz ya da böbrek nakli gerektirebilecek ağır böbrek rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Kardiyovasküler hastalıklar: Kardiyovasküler hastalıklar ya da dolaşım sistemi hastalıkları birçok ülkede diyabetli kişilerde önde gelen ölüm sebeplerindendir. Diyabetli bireylerde kalp hastalığı riski ortalama 4 kat daha fazladır.

Nöropati (sinirlerin hasar görmesi): Diyabetik sinir hastalıkları, bacaklar ve ayaklarda duyu kaybına neden olabilmektedir. Bu duyu kayıpları da ayak kesilmesi, bacak yarası, kesilmesi ile sonuçlanabilir. Diyabetik sinir hastalığı iktidarsızlığa da neden olabilmektedir.