Sektör Sağlık Kurumları
Yayınlama Tarihi 31 Ağustos 2010
Telefon 444 7 888
Memorial Sigarayı Bırakma Merkezi


Memorial Ataşehir Hastanesi İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:
Vedat Günyol Caddesi No. 30
34758
Küçükbakkalköy / İstanbul

Telefon Bilgileri:
Çağrı Merkezi: 444 7 888
Santral: (0216) 570 66 66

Fax Bilgileri:
(0216) 570 66 11


Memorial Şişli Hastanesi İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:
Piyalepaşa Bulvarı
34385
Okmeydanı / İstanbul

Telefon Bilgileri:
Çağrı Merkezi: 444 7 888
Santral: (0212) 314 66 66

Fax Bilgileri:
(0212) 314 66 21


Memorial Antalya Hastanesi İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:

Zafer Mah. Yıldırım Beyazıt Cad. No: 91 Kepez / Antalya

Telefon Bilgileri:
Çağrı Merkezi: 444 7 888
Santral: (0242) 314 66 66

Fax Bilgileri:
(0242) 314 66 45


Memorial Suadiye Tıp Merkezi İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:
Bağdat Cd. No. 420 Kat 1/1
34740
Suadiye / İstanbul

Telefon Bilgileri:
Çağrı Merkezi: 444 7 888
Santral: (0216) 416 41 41

Fax Bilgileri:
(0216) 463 01 89


Memorial Etiler Tıp Merkezi İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:
Nispetiye Caddesi
Erdölen İşhanı No. 38
Etiler / İstanbul

Telefon Bilgileri:
Çağrı Merkezi: 444 7 888
Santral: (0212) 324 99 99

Fax Bilgileri:
(0212) 324 99 09


Genel Müdürlük İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:
Kaptan Paşa Mah. Piyale Paşa Bulvarı
Halit Ziya Türkkan Sok.
Famas Plaza C. Blok

Telefon Bilgileri:
Çağrı Merkezi: 444 7 888
Santral: (0212) 314 66 66

Fax Bilgileri:
(0212) 314 66 21


Memorial Konukevi İletişim Bilgileri

Adres Bilgileri:
Piyale Paşa Bulvarı
Memorial Center
A Blok Kat: 13
34385 Okmeydanı / İstanbul

Telefon Bilgileri:
(0212) 320 66 00 (Pbx)

Fax Bilgileri:
(0212) 320 00 53

E-Posta:
[email protected]



“Tek seansta sigaraya son”,
“Bırakamazsanız paranız iade”,
“1 saatte sigaradan tamamen kurtulun” gibi söylemleri olan yöntemler, kısa bir süre kişinin sigara içmemesini belki sağlayabilir, ancak sigara tedavisinde önemli olan sigaraya “ara vermek” değil, 1. yıl sonunda dahi halen içmiyor olmaktır. Ne yazık ki, “sihirli değnek” benzeri bir sigara bırakma yöntemi yoktur.

Memorial Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, sigarayı bırakma teknikleri ve sigaranın zararları hakkında bilgi verdi.

Sigarayı bırakmayı deneyip de başarısız olmak, bir dahaki denemede yeniden başarısız olunacağı anlamına gelmez. Sigarayı “azaltarak bırakma”, ya da daha düşük nikotin/katran içeren “light” sigaralara geçme, etkin yöntemler değildir. Yalnız başına sigarayı bırakmada zorlanan kişilerin başvuracakları yerler, sigara bırakma poliklinikleridir.
SİGARAYI BIRAKMA MERKEZİ’NE BAŞVURANLAR İÇİN NASIL BİR YOL İZLENİYOR?

Merkezimizde, hekim kontrolünde sigara bırakma arzusunda olan kişinin bağımlılık tipi (ruhsal/fiziksel ya da her ikisi) saptanır; karbon monoksit düzeyi ölçülür; genel muayene yapılarak sigaranın yapmış olabileceği zararlar araştırılır ve kişiye uygun tedavi başlanır. Kimi bağımlılar için sadece bırakmanın gerekliliğinin hekim tarafından vurgulanması yeterli olurken, kimi durumlarda ilaç, kimi durumlarda ilave psikolojik destek gerekebilir. Sigaranın bırakılması ile ortaya çıkması olası sorunlar, sigara polikliniğini yürüten hekimle beraber aşılmaya çalışılır. Hastanın ihtiyacına göre, ilk 15. gün, 1 ay ve sonraki 3 aylık dönemlerde telefonla ya da yüz yüze görüşmeler yapılır. Hastanın izlemi 1 yıla tamamlanır. 1 yıl sonunda halen sigara içmeyen hasta başarılı kabul edilir.

Memorial Ataşehir Sigarayı Bırakma Merkezi’nde kullanılan yöntemler arasında nikotin yerine koyma tedavisi ve ilaç tedavileri yer alır. Bu tedavilerin sigara konusunda deneyimli bir hekim tarafından uygulanması gereklidir. Kişinin kendi başına bu tedavileri kullanması, çeşitli zararlar doğurabileceği gibi, hekim desteği ve motivasyonu olmadığında sigarayı bırakamayan kişi, ilaçlara ve sigarayı bırakabileceğine dair güvenini de kaybetmektedir.
SİGARA BIRAKMADA KULLANILAN TEKNİKLER

Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilk yöntem, nikotin yerine koyma tedavisidir. Nikotin bağımlılığınızı ölçen “Fagerström Testi”nde orta-yüksek bağımlılık gösteren kişilerde kullanılabilir. Nikotin, alkol, eroin, kokain vb.. gibi bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sigaranın da en az eroin ve kokain kadar bağımlılık yapabildiği bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre, tütün bağımlılığı ruhsal ve davranışsal bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Mutluluk, rahatlama, açlık hissinde azalma ve konsantrasyon artışı gibi etkileri vardır. Vücut, nikotinin bu etkilerine alışır ve sürekli nikotin almak ister, sonuçta bağımlılık gelişir. Kişi yeterli nikotin almadığında, huzursuzluk, sinirlilik, uyku sorunları, iştah artışı, konsantrasyon güçlüğü yaşar.

Sigarayı bırakırken sigara yerine giderek azalan dozda nikotinin kullanımı ile nikotin yoksunluk belirtileri engellenmeye çalışılır. Bu yöntem sayesinde kişi, nikotin dışında sigarada bulunan diğer zararlı maddelere maruz kalmamaktadır. Diğer sigara bırakma tedavileri gibi, mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemi, gebelerde, süt verenlerde, 18 yaşın altındakilerde, kalp ve damar hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Nikotin tedavisi alırken, kesinlikle sigara içilmemelidir.

a)      Nikotin sakızı: Çoğu ülkede reçeteli satılmasına rağmen, İsviçre, Malta ve ülkemizde reçetesiz alınabilir. Sigara ihtiyacı duyulduğunda çiğnenir. Günlük 12 adetlik doz geçilmemelidir. Asitli içeceklerle beraber tüketilmemelidir. Sakız adedi giderek azaltılır ve bırakılır.

b)      Nikotin bandı: Kişinin içtiği sigara adedine göre dozu ayarlanır. 7, 14, 21 mg’lık formları vardır. Üst kolun kılsız ve temiz bir bölgesine yapıştırılan bant, gün boyunca sabit düzeyde nikotin salgılayarak kişinin nikotin ihtiyacını yerine koyar. 24 saat sonra yeni bir bant, bu kez farklı bir bölgeye yapıştırılır. Günde 10 taneden az sigara içenlerde önerilmez. Yapıştırıldığı bölgede ciltte yanma, kızarıklık, kaşıntıya yol açabilir. Cilt hastalığı olanların nikotin bantlarını kullanması uygun değildir.

c)      Nikotin burun spreyi: Her iki burun deliğine sıkılır. 3-6 ay kullanılır. Burunda rahatsızlık hissi, öksürük yapabilir.

d)      Nikotin spreyi: Burun spreyi gibi 3-6 ay süreyle kullanılır.
İLAÇ TEDAVİSİNDE HEKİM KONTROLÜ ŞART!

Sigara bırakmada yararlanılan bir diğer yöntem, ilaç tedavisidir. Nikotin tedavisinde olduğu gibi, bu ilaçlar da reçeteli alınmalı, mutlaka hekim kontrolünde uygulanmalıdır.

Bu ilaçlardan bazıları aslında anti-depresandır. Sigara bağımlıları arasında depresyon görülme sıklığı, sigara içmeyenlerden fazladır. Bunun dışında, depresyonu olan sigara içiciler, depresyonu olmayanlara göre sigarayı çok daha zor bırakmaktadırlar. Bu ilacın sigarayı bıraktırmadaki etkinliğinin yanı sıra, sigara bırakıldığında oluşabilecek öfke, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü ve kilo alımı gibi belirtileri engelleyebileceğini gösteren çalışmalar vardır. Sigara bırakma gününden 1-2 hafta önce başlanır. İlk 3 gün daha küçük dozda, sonrasında daha yüksek dozda alınır. Bu tedavi yöntemi, ağır depresyonu olanlar ile epilepsi hastalarında kullanılmamalıdır. Yan etkileri arasında uykusuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu ve çarpıntı sayılabilir. Bu belirtilerin önlenmesi için hekim tarafından doz ve/veya kullanım saati ayarlanması yapılabilir.

Sigarayı bırakmada kullanılan diğer bir ilaç grubu da nikotine benzer biçimde dopamin maddesi salınmasına ve sonuç olarak sigaranın yaptığına benzer bir haz duygusu ortaya çıkarmaktadır. Bu ilacın bulantı, kabızlık ve uyku ile ilgili sorunlar gibi yan etkileri vardır.

Nikotin, vücuda alındığında beyindeki nikotin reseptörlerine bağlanır. Bu bağlanma ile beyinde “dopamin” açığa çıkar. Bu, keyif verici bir sinirler arası iletişim maddesidir. Sigarayı bırakmada kullanılan farklı bir ilaç da, nikotine benzer biçimde dopamin salınmasına neden olmakta ve sonuç olarak sigaranın yaptığına benzer bir haz duygusu ortaya çıkarmaktadır. Bu ilaç, sigara içme arzusunu baskılar ve nikotin yoksunluğuna bağlı belirtilerin ortaya çıkmasını engeller. Sigara bırakma gününden 1-2 hafta önce kullanmaya başlanır. Belirli bir doza kadar doz artırılarak kullanılır. 12 haftalık kullanım süresi sonrasında, nüksün engellenmesi için 12 haftalık ek tedavi önerilebilir. Bu ilacın bulantı, kabızlık ve uyku ile ilgili sorunlar gibi yan etkileri olabilir.

Ayrıca, sigaraya fizikselden çok ruhsal bağımlılığı olan ve sigara bırakmada tedaviye rağmen sorun yaşayan kişilere, psikolojik destek de önerilebilir. Bunların dışındaki yöntemler tıbbi kabul edilmemektedir.  Tek başınıza başaramayacağınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir sigara polikliniğinden yardım alın.