Sektör Lahmacun
Yayınlama Tarihi 07 Ağustos 2010
Telefon 337 01 23
HALİL LAHMACUN

Güneşlibahçe sok no 23 kadıköy
Tel. : 0216 337 01 23
 
Halil lahmacun'un kurucusu Halil Dörtok 1937 Şanlıurfa doğumludur. Kendisi gibi Urfa`dan gelen çocukluk arkadaşı Kebapçı Sait Ustanın da desteğiyle , Halil lahmacun 1980 yılında Kadıköy Çarşı içinde mütevazı bir dükkanda faaliyetine başlamıştır. Esas mesleği terzi kalfalığı olup İstanbul`da 28 sene tüccar terzi olarak mesleğini sürdürmüştür. 1980 yılında kendi işini kurmaya karar verdiğinde sadece lahmacun ve pide yapan bir yer tasarlamıştır. O günlerde bol soğanlı , maydanozlu ve yağlı kıymadan yapılmış lahmacun servisine aşina olan Kadıköylüler , Urfalı Terzi Halil`in bir terzi titizliği ile hazırlattığı yağsız kıymadan , soğansız ve ince hamurlu lahmacunları kısa sürede benimsemiştir. Hatta bir tek lahmacun için 45 dakika beklemeyi göze alanlar olmuştur. Kadıköy dışında , yurt içinden ve yurt dışından gelen müşteriler lezzetine hayran kalmıştır.


Lahmacun kültürüne bir farklılık kazandıran Halil Dörtok 1999 yılında vefat ettikten sonra oğlu Fuat Dörtok bayrağı devralmıştır. Kurulduğu günden bugüne temizliği , titizliği ve kullandığı malzemenin kalitesiyle müşterilerine hizmet vermeyi ilke edinmiştir.



LAHMACUN YAPIMI

Lahmacun, Açılmış hamurun üzerine kıyma ile hazırlanan iç sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir pide türü. Güneydoğu yöresine özgü bir yemektir. İsmi Arapça lahm-i ve acun kelimelerinden gelir. Yurtdışında Türk pizzası (Turkish pizza) olarak bilinir. İçinde et, isot(pul biber), domates, maydanoz, salça, soğan, karabiber ve tuz bulunur(Bu malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Mesela: biber salçası,fıstık,yeşil biber gibi). Bu malzemeler yeter miktarda su alınarak iyice yoğrulur. Bu malzeme yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santim çapında açılmış olan hamurun üzerine konularak el ile yayılır. Taş fırında pişirilir. Limon sıkarak yemenin lezzetini arttırdığı doğrudur. Ayrıca Kemer Patlıcan da Taş fırında Söğürülerek Kabukları Soyulur Ve Lahmacunun İçine Sürülür. Bu Yemek Eşi Benzeri Olmayan Bir Yemektir.



Güneşlibahçe Sok. No. 26/A Kadıköy - İstanbul
 Tel. : 0216 337 01 23  
[email protected]

Ataşehirweb rehberi